Så påverkas svenska turister av Greklandskrisen

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-06-27

Under lördagen kom beskedet att euroländernas stödprogram till Grekland inte förlängs.

Svenska turister påverkas på flera sätt.

– Ta med dig cash, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, säger att det är svårt att överblicka vad dagens beslut kommer innebära.

– Det är ett otroligt tråkigt läge, men spännande och intressant att se vad som kommer hända de närmsta veckorna, säger hon.

”Ta med dig cash”

Hon har flera råd för de svenskar som har tänkt resa till Grekland.

– Ta med dig cash, det är prio nummer ett. Risken är stor att bankerna stänger, eller att de stoppar alla uttag av kontanter. Så ta med tillräckligt med euro för att klara hela semestern.

Det kan också bli svårt att växla pengar på plats, säger Maria Landeborn.

– Men man kommer kunna betala med euro. Du kommer också kunna betala med bankkort på stora restauranger och hotellkedjor, men dessvärre inte på de mindre ställena.

Priserna kan sänkas

Euron kan tappa i värde i och med Greklandkrisen. Det innebär att det blir billigare för svenska turister att shoppa och vistas i landet. 

– Men det tappet kanske inte blir så stort eftersom den europeiska valutaunionen är mycket större än bara Grekland. Däremot kan priserna sänkas som ett sätt för grekerna att försörja sig och få in pengar, säger Maria Landeborn.

Hon uppmanar alla svenska turister att följa händelseutvecklingen noga.

– Det kan bli strejker och demonstrationer om banker stänger. Framförallt i storstäder bör man vara medveten och på sin vakt att det kan bli stökigt.

Så påverkas vi av ”Grexit”

  Valutan

  Billigare att turista: Euron väntas inledningsvis bli mindre värd mot kronan. Orsaken är osäkerhet och oro för att även andra länder i Europa, exempelvis Spanien, ska drabbas. På kort sikt kan det därför bli billigare för svenskar att resa i euroländer. Grekland kan dessutom bli ett riktigt turistparadis.

Ta med kontanter: Den som planerar att semestra i Grekland bör hänga med i nyhetsrapporteringen och ta med mer kontanter på resan än annars. Av praktiskta skäl främst då i euro.

  Börsen

Kan bli köpläge: Börserna i Sverige och Europa faller under några veckor. Men om krisen inte sprider sig menar experterna att det snarare kan vara köpläge på börsen. Bristen på alternativ i dagens lågräntemiljö och bolagens goda ekonomi talar fortfarande för aktier.

  Räntorna

  Lägre räntor: Räntorna i de skuldtyngda länderna stiger inledningsvis för att sedan troligen vända ner igen. Låga räntor är fortfarande en förutsättning för att få igång ekonomin i Europa. En Grexit skulle däremot ge sjunkande räntor i Europas kärnländer såsom Tyskland. Det skulle troligtvis också ge lägre räntor i Sverige.

  Bolånen

Oro skapar osäkerhet: Svenska banker lånar pengar utomlands som de sedan lånar till oss för bolån. Oron i Europa kan göra det dyrare för dem att låna. Det påverkar i sin tur vår bolåneränta som stiger. Om du har stora bolån kan det vara läge att binda en del av lånen.

  Sparandet

  Ökat sparande: I osäkra tider skjuter många upp sin konsumtion. I stället för att köpa exempelvis en ny tv så är det vanligt att spara lite mer. Ovissheten på aktiemarknaden gör att många väljer att ha pengarna på kontot eller i madrassen.

  Jobben

Uppskjutna nyanställningar: När euroländerna får sämre ekonomi konsumerar befolkningen också mindre. Det påverkar svensk export och därmed också de svenska jobben. Konjunkturosäkerhet kan även få arbetsgivare att vänta med både nyanställningar och löneförhöjningar.

  Elpriset

Lägre priser: El är en stor utgift för många hushåll. En dämpad konjunktur i spåren av Grexit kan tänkas minska efterfrågan och på så sätt även priset. I bästa fall kan det då bli några kronor extra i plånboken när elräkningen är betald.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln