Så klarar du Greklandsemestern

Publicerad 2015-07-01

Svenska turister kan hamna mitt i Greklandskrisen utan att märka det.

– Ta med extra kontanter, råder Kajsa Moström, som själv är på semester på Karpatos.

Mitt i svenska charterbolagens högsäsong för resor till Grekland eskalerar den ekonomiska krisen i landet. Bankkontoren väntas hålla stängt till den 7 juli och svenska Utrikesdepartementet (UD) råder resenärer till Grekland att se till att ha så många betalmöjligheter som möjligt. Extra kontanter, bankkort och kreditkort för att täcka eventuella oförutsedda utgifter och nödsituationer rekommenderas.

– Det kan uppstå kö till bankomater på vissa ställen och det går inte att betala med kort överallt i Grekland, säger Gabriel Wernstedt, presskommunikatör på UD.

Avråder vid politiska oroligheter

Resenärer uppmanas kontrollera att man har en giltig reseförsäkring men UD avråder inte från att resa till Grekland.

– Vi avråder från resor till länder där vi ser en förvärrad säkerhetssituation, där den är oberäknelig eller snabbt föränderlig. Skälen kan vara politiska oroligheter. Men där är vi inte i nuläget, säger Gabriel Wernstedt.

Charterbolaget Apollos resor till Grekland fortsätter som vanligt.

– Vi förväntar oss inga störningar, säger Kajsa Moström, presschef på Apollo.

Hon semestrar själv i Grekland, på ön Karpatos, just nu.

– Turistlivet fortsätter som vanligt. Det som märks är om du pratar med greker att det finns många uppretade röster, säger hon.

Restriktioner gäller inte turister

Kajsa Moström säger att alla butiker och restauranger är öppna som vanligt. Även om bankkontoren är stängda går det fortfarande att ta ut pengar i automaterna. Restriktion att bara få plocka ut 60 euro per dag gäller bara grekiska kort, inte turister.

– Det går bra att använda kort, men det är inte lika utbrett i Grekland som i Sverige. Därför är rådet vi ger i närtid att ta med lite extra kontanter, säger hon.

Hon berättar att Apollo kallats till möte med UD på måndagen och att resebolaget haft kontakt med den grekiske turistministern.

– De menar att det inte blir några störningar av bränsleförsörjning eller transporter. Och bankomaterna kommer vara fortsatt öppna och fyllas på, säger Kajsa Moström.

Vad händer på måndag?

Apollo har haft beredskap under långt tid och följer utvecklingen noga säger hon.

– Frågan är vad som händer på måndag när bankerna öppnar igen och därefter. Det man kan säga är att byte av valuta inte sker över en natt, säger hon.

Följ ämnen i artikeln