Här hoppar de ner i det iskalla vattnet – för välgörenhet

Av: Eneida Berisha

Publicerad:

På juldagen har invånarna i Hagfors en lite speciell tradition de ägnar sig åt – nämligen vinterbad. För en slant, som går till välgörande ändamål, får du ta dig ett dopp eller se hela spektaklet från första parkett.

– Det gäller ju att hitta på lite udda saker för att väcka intresset hos folk, säger Peter Åkerström, initiativtagare.

Det är IK Blåljus, en sammanslutning av kamratföreningarna inom polisen, räddningstjänsten och brandkåren i Hagfors som anordnar de årliga vinterutmaningarna som går ut på att hoppa in i det iskalla vattnet.

Peter Åkerström, 64, arbetar som polis och är en av de personer som startade initiativet för fyra år sedan. Han tyckte sig se att det kunde ta sin tid för människor i landsbygden att få snabb hjälp vid krissituationer och anordnade då en insamling för att kunna köpa och placera ut hjärtstartare i kommunen.

I fjol skänkte de pengar till förmån för kampen mot prostatacancer och under tisdagen bidrog de till forskning kring diabetes.

– Det är ju inte vattnet och kylan som lockar direkt. Det är en speciell sak att göra och det går till ett bra ändamål, säger Peter.

1 av 5 | Foto: ANDERS SVENSSON.
Både invånare och hemvändare sluter upp för att utmana sig själva.

”Gäller ju att hitta på lite udda saker”

Både invånare och hemvändare sluter upp för att utmana sig själva eller heja på de som vågar – för den goda sakens skull.

För Peter och hans kollegor som dagligen arbetar med att hjälpa människor är det naturligt att bidra till samhället och det är något de vill uppmuntra.

– Det gäller ju att hitta på lite udda saker för att väcka intresset hos folk för det man håller på med och det här är ett sätt att göra det, säger Peter.

I år var uppslutningen bra och stämningen god. 200 personer kom som publik och ett 40-tal antog vinterutmaningen.

– Det har varit helt fantastiskt. Folk här är så intresserade av vad vi gör och vill bidra. Det är tacksamt att anordna det här, säger han.

”Det är mycket känslor”

19-åriga Malin Stafås var en av de som tog sig ett dopp – för första gången.

– Jag hörde att pengarna skulle gå till något bra och det ligger mig varmt om hjärtat att bidra, berättar Malin.

Hon har hoppat isvak förut men hon är inte en van vinterbadare. Utmaningen går ut på att springa runt en liten bana och hon visste inte vad hon skulle mötas av.

– Det är mycket känslor. Det är ju ångestfyllt precis innan och väldigt kallt när man kommer in i vattnet, man får ju en chock. Men jag fokuserar bara på att ta mig runt den, säger hon.

Enligt Malin är kombinationen av adrenalinet och vetskapen att man gör något gott en känsla som är svår att sätta ord på.

– Det ger en speciell känsla efteråt. Den tycker jag alla borde känna på någon gång, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE