Vårdjättar vill kartlägga personalen inför strejk
Företagens blankett efter strejkvarslet i vården: ”Ta tjänstledigt utan lön”
Publicerad 2025-06-11 06.46
Om en vecka kan anställda inom privat vård och omsorg gå ut i strejk på avtal som rör 50 000 anställda på vårdcentraler och äldreboenden.
Men Aftonbladet kan avslöja att vårdjättar som Attendo och Forenede Care försökt kartlägga vilka som är medlemmar i facket och uppmana dem att ta tjänstledigt.
– Det här är uppseendeväckande uppgifter. Vi ser mycket allvarligt på detta, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.
Kommunals strejkvarsel rör privata vårdbolag i hela landet, och handlar om en konflikt kring övertidsersättning för deltidsanställda. Om parterna inte kommer överens kan personal gå ut i strejk klockan 07.00 den 16 juni.
Men flera stora arbetsgivare försöker nu kartlägga sina anställdas fackliga sympatier, kan Aftonbladet avslöja.
Attendos mejl: ”Ta tjänstledigt utan lön”
I ett mejl som skickats ut från en chef inom vårdjätten Attendo pressas personal att berätta om de tänker strejka med Kommunal.
”De som tänkt delta ska då ta tjänstledigt utan lön”, skriver Attendos chef i mejlet som Aftonbladet tagit del av.
Chefer inom flera andra vårdbolag har skickat ut en speciell blankett till sina anställda, exempelvis Forenede Care, som driver över 50 äldreboenden i Sverige.
I blanketten ska personalen fylla i hur de ställer sig till strejken, och också kryssa i om de är medlemmar i Kommunal eller andra fackförbund. Även chefer inom företagen Unilabs och Praktikertjänst har skickat ut samma blankett.
Kommunal: Aldrig sett något liknande
Fackförbundet Kommunal säger att de aldrig har sett liknande blanketter som skickats ut till enskilda medarbetare. De reagerar starkt på Aftonbladets uppgifter om att vårdbolagen vill kartlägga personalens fackmedlemskap och att anställda ska tvingas ta tjänstledigt vid strejk.
– Arbetsgivarna är naturligtvis ansvariga för att deras verksamhet ska fungera, jag förstår att de måste förbereda sig. Men detta är långt över gränsen. Det gör mig riktigt förbannad att man inte kan agera på ett schysst sätt mot sina medarbetare som organiserar sig fackligt, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal.
Enligt Kommunal har anställda ingen skyldighet att uppge om de tänker gå ut i strejk eller vilket fackförbund de är med i. Att arbetsgivare försöker få personal att ta tjänstledigt är felaktigt och kan skrämma många, och dessutom få ekonomiska konsekvenser för enskilda personer, enligt facket.
Experten: ”Jättekonstigt”
Petra Herzfeld Olsson, professor i arbetsrätt vid Stockholms universitet, har inte hört talas om att en arbetsgivare ber anställda ta tjänstledigt i samband med en strejk.
– Det låter jättekonstigt. Utgångspunkten är att fackföreningar har strejkrätt i Sverige och det är reglerat i grundlagen. Att ta tjänstledigt innebär ju att man själv vidtar en åtgärd för att anställningen inte ska gälla under den tiden och det uppfattar jag som främmande, säger hon.
Attendo: ”Ett misstag”
Vårdföretaget Attendo menar att det blivit ett fel med utskicket.
”Det har skett ett missförstånd vid en av våra enheter där detta har skickats ut. Vi har varit i kontakt med Kommunal med anledning av detta och har en god och fortsatt dialog med dem”, skriver Linda Bengtsson, presschef Attendo, i mejl.
Forenede Care menar att blanketten har skickats ut till personal för att ge anställda ”saklig information” om strejken, inte för att pressa någon.
”Vi respekterar självklart att ingen är skyldig att uppge facklig tillhörighet”, svarar kommunikationschefen Roy Sundvall i mail, och hävdar att det inte är ett krav att fylla i blanketten. Den som inte svarar på den senast 11 juni anses dock av företaget automatiskt vilja delta i strejken.
Svaren ska enligt Forenede Care användas som ett ”administrativt stöd” för att planera löneavdrag och bemanning under en eventuell strejk. Efter Aftonbladets frågor kommer man dock titta på hur den är formulerad.
– Vi ser nu över formuleringarna för att säkerställa att de inte kan missuppfattas. Vår utgångspunkt har aldrig varit att kräva uppgifter eller att tvinga fram svar, enligt kommunikationschefen.