Så lurade dubbelmördaren kriminalvården

Publicerad 2022-06-03

Stig Millehaugen, 53, hade redovisat i detalj vad han skulle göra på sin permission.

Men planerna var påhittade.

I stället hoppade han på ett flyg till Oslo och försvann.

Den dömde dubbelmördaren Stig Millehaugen blev nyligen beviljad permission från fängelset, trots flera tidigare rymningar.

Han presenterade ett detaljerat schema över den beviljade permissionens sex timmar i onsdags.

”Skulle träffa personer”

Personalen på Trondheims fängelse granskade den notoriske rymmarens schema noga innan man slutligen beviljade ledigheten.

– Han skulle träffa några personer på några förutbestämda platser i centrala Trondheim, säger Egil Gabrielsen, chef på Trondheims fängelse, till VG.

Enligt planen skulle han resa med kollektivtrafik. Det finns en busshållplats utanför fängelset. Där finns också ett taxistopp.

Men allt i det detaljerade schemat var bluff.

Millehaugen begav sig i stället till Værnes flygplats utanför Trondheim. Han flög därifrån till Oslo vid lunchtid på onsdagen. Från flygplatsen Gardermoen tog han sig in till centrala Oslo.

Enligt NRK ska han ha tagit taxi. Enligt VG tog han tåget.

Ny bild med stor ryggsäck

När han stängde av flight mode i Oslo kopplade hans telefon upp mot en mast i huvudstaden. Det är det sista spåret efter dubbelmördaren.

Nu har polisen släppt nya bilder på 53-åringen. På en av de nya bilderna syns han i Oslo med en stor ryggsäck. Bilden ska vara från i onsdags.

En man är misstänkt för att ha hjälpt Millehaugen att fly.

Han nekar till att ha hjälpt dubbelmördaren.

Nya bilden på dubbelmördaren.

Enligt VG har Stig Millehaugen avvikit eller rymt från fängelser vid minst tre tidigare tillfällen.

Detta enligt en dom från 2002 som tidningen tagit del av.

Han ska ha rymt från ett fängelse i Berg 1992 där han satt för grovt rån. Senare samma år rymde han från fängelset i Sarpsborg.

I oktober 2000 avvek han från en permission från fängelset i Ullersmo och rymde med sin flickvän.

Polisinsats i Västsverige

Stig Millehaugen, 53 är internationellt efterlyst och svensk polis är involverade i jakten på dubbelmördaren. I natt genomförde man en insats mot en villa i Västsverige, nära den norska gränsen.

Det rapporterar GP.

Polisinspektör Trude Maren Buanes i Oslos polisdistrikt bekräftade för VG tidigare i dag att det har genomförts en polisinsats i Västsverige.

– Vi har haft ett samarbete med svensk polis för att följa upp upplysningar vi hade. Det blev negativt resultat, skrev hon till VG i ett sms.