”Kan planera för operation med kemiska vapen”

Publicerad 2022-03-10

Ryssland har anklagat Ukraina för att utveckla biologiska vapen i laboratorium.

Nu misstänker USA att det kan vara en del av en rysk plan att utföra en attack under falsk flagg.

”Vi måste alla vara vaksamma på att Ryssland möjligtvis kan använda kemiska eller biologiska vapen i Ukraina”, skriver Vita husets pressekreterare Jen Psaki på Twitter.

Följ ämnen
Ukraina

Experter har varnat för att Ryssland kan komma att öka attackerna mot civila i Ukraina sedan invasionen inte gått lika snabbt som president Putin önskat och väntat sig.

Tusentals civila tros redan ha dött i den kraftiga beskjutningen av ett flertal städer i landet och så kallade ”humanitära korridorer” där befolkningen skulle kunna fly i säkerhet uppges inte ha respekterats.

Under onsdagen besköts ett barnsjukhus i staden Mariupol i en rysk robotattack.

Satellitbild över Mariupol visar före och efter bombningarna av staden.

Misstänker rysk plan

Den ukrainske presidenten Zelenskyj har kallat attacken för ett krigsbrott.

Nu går USA ett steg längre och öppnar för möjligheten att Ryssland kan planera en attack med kemiska eller biologiska vapen mot den ukrainska civilbefolkningen.

Bakgrunden är att Ryssland sagt sig ha bevis för att ukrainska laboratorier utvecklat biologiska vapen med hjälp av USA.

Man uppger att det ukrainska hälsodepartementet strax före den ryska invasionen inleddes beordrade att prover på bland annat mjältbrand och kolera skulle förstöras.

Den 6 mars hävdade det ryska utrikesdepartementet första gången att dess styrkor i landet funnit bevis på att Ukraina försökt förstört ett biologiska vapenprogram.

Under onsdagen upprepade en talesperson för Kreml åter anklagelserna under en pressträff i Moskva.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki kallade under natten uppgifterna för absurda och menade att det ryska utspelet kan vara den första delen i en plan under falsk flagg.

Nu varnar USA för att Ryssland kan planera en attack med kemiska vapen mot Ukraina. Bilden från Mariupol efter en flygattack.

Vaksamma på kemiska vapen

”Nu när Ryssland gjort dessa falska påståenden måste vi alla vara vaksamma på att Ryssland möjligtvis kan använda kemiska eller biologiska vapen i Ukraina eller skapa en operation under falsk flagg med hjälp av dem”, skriver hon på Twitter.

Ytterligare en anledning till den amerikanska oron är att det ryska försvarsdepartementet anklagat ukrainska nationalister för att planera en ”provokation” med kemiska vapen i ett samhälle utanför Charkiv.

Denna skulle, menar man, sedan skyllas på ryssarna.

”Kreml sprider avsiktligt rena lögner om att USA och Ukraina utvecklar kemiska och biologiska vapen i Ukraina. Denna ryska desinformation är ren nonsens och är inte första gången Ryssland hittar på sådana falska påståenden om andra länder”, säger amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price i ett uttalande.

”Ryssland har en historia av att anklaga väst för samma brott som de själva utför. Denna taktik är ett uppenbart försök av Ryssland att försöka rättfärdiga fler planerade, oprovocerade och orättfärdiga attacker mot Ukraina”.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

ANNONS