Läcka irriterar inför tyska regeringssamtal

TT

Publicerad 2021-10-05

Tyska miljöpartiet De grönas ledare Annalena Baerbock flankerad av sin parhäst Robert Habeck (till vänster) och ledaren för liberala FDP Christian Lindner (till höger) efter sonderingssamtal i fredags.

Stämningen kunde ha varit bättre inför tisdagens sonderingssamtal mellan tyska Kristdemokraterna (CDU/CSU) och miljöpartiet De gröna, som ska undersöka möjligheterna att bilda regering efter valet den 26 september.

I söndags kväll träffades Kristdemokraterna och liberala FDP, som precis som De gröna har en nyckelroll i formandet av nästa tyska regering. Efter mötet rapporterade tidningen Bild med hänvisning till deltagare att FDP uttalat sig positivt till en så kallad Jamaicakoalition med kristdemokrater och gröna, något som nu utlöst skarpa reaktioner från flera håll.

Helgens sonderingssamtal, då valsegraren Socialdemokraterna (SPD) träffade FDP och De gröna var för sig, gav nämligen inte upphov till några läckor. Nu frågar sig företrädare för både FDP och De gröna om CDU är att lita på.

SPD, med Olaf Scholz i spetsen, sade efter söndagens samtal att man är redo att gå vidare i koalitionssamtalen med De gröna och FDP, i syfte att bilda en så kallad trafikljuskoalition.

Följ ämnen i artikeln