Drönare

Fotografen Mathias såg en drönare över Gröna lund

Av: 

Fanny Westling

Nellie Håkansson

NYHETER

När Mathias Øgendal blickade ut över Stockholm såg han plötsligt gröna och röda ljus cirkulera runt Djurgården.

Han fick bild på vad som ser ut att vara en av de drönare som observerades i Stockholmsområdet under gårdagen.

– Det var ett stort stycke som flög runt.

Fotografen Mathias Øgendal skulle åka med färjan till Finland vid 17-tiden på måndagseftermiddagen, men incheckningen blev försenad en timme. Han parkerade bilen vid Stadsgårdskajen för att invänta avgång.

– Jag satt och läste på Aftonbladet om drönaren vid kraftverket, och sedan såg jag en drönare över Stockholm och tänkte: Det här är intressant.

Drönaren flög runt Djurgården där Gröna Lund, Abba-museet och andra sevärdheter finns.

– Det var en ren tillfällighet att den dök upp.

Hade ljusen på

I egenskap av fotograf har Mathias själv drönarcertifikat, och tyckte att drönaren såg ut att flyga väldigt högt.

– Jag tror att den var större än en vanlig drönare, den såg stor ut. Men jag tänkte att det var konstigt att det var ljus på om den inte skulle upptäckas av polisen. Man kunde tydligt se den flyga runt.

Han vet inte varför den hade lamporna på, men tänker att det skulle kunna vara en taktik.

– Det är klart, om man släcker ljuset och ingen ser den så har det inte någon effekt. Om ingen ser den finns det inget att skriva om.

”Jag tror att den var större än en vanlig drönare, den såg stor ut”, säger fotografen Mathias Øgendal till Aftonbladet.

Utreds av Säpo

Polisen fick under gårdagen in ett flertal observationer om drönare från allmänhet, och har också själva sett flera drönare på flera platser i Stockholm. De kommenterar inte exakt var observationerna gjorts, men utreder brott mot luftfartslagen, skriver de på sin hemsida.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska bland annat en svartmålad militär vingdrönare ha cirkulerat över regeringskvarteren och slottet.

I går tog Säkerhetspolisen över ärendet, och patrullerande poliser har fått i uppgift att hålla koll på skyddsobjekt och luftrummet ovanför, enligt uppgifter till Aftonbladet. Samtidigt arbetar kärnkraftverken utifrån en förhöjd hotbild.

– Vi arbetar på med den här frågan, och utreder vad det kan handlar om. Vi har kontakt med ett flertal andra myndigheter, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson i polisregion Stockholm

Vad säger du till dem som känner oro?

– Det har inte hänt någonting, det handlar bara om observationer.

Experten: ”Dragit igång aktivitet”

Observationerna om drönare vid kärnkraftsverken och andra skyddsobjekt är anmärkningsvärda, menar Martin Hagström, som är forskningsledare om systemteknik vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Om det som rapporterats stämmer, att det är lite större farkoster som kan flyga i dålig väder, är det osannolikt att det är någon av hobbyflygarna som av misstag flugit in där. Men mer än så kan man inte säga.

Det är svårt att spekulera i varför drönarna har flugit över skyddsobjekt menar han.

– Det har ju dragit i gång mycket aktiviteter, vi pratar om det och det skrivs mycket i tidningarna. Uppmärksamheten finns i alla fall.

Men det är allvarligt att det sker, eftersom skyddsobjekt har skyddsvärden.

– Sedan kommer säkerhetspolisen utredning diskutera eller svara på vilket syfte de här överflygningarna har. Man måste nog fundera kring vilket hot de utgör, och vilket syfte är med flygningarna.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Drönare

LÄS VIDARE

Höjd bevakning efter drönarflygningar: ”Svart militär vingdrönare”

ÄMNEN I ARTIKELN

Drönare

Stockholm