Nina Lundström (L) avvek från partilinjen : ”Inga andra realistiska alternativ”

Gruppledaren: ”Väldigt ologiskt att byta åsikt”

Publicerad 2021-11-29

Liberalernas Nina Lundström går emot partilinjen och röstar gult – igen.

Partiets gruppledare Johan Pehrson tycker att det är beklagligt.

– Det är väldigt ologiskt att byta åsikt, säger han.

Förra veckan röstade samtliga liberaler nej till att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Men under måndagens omröstning avvek Nina Lundström från sitt partis linje och röstade gult för att släppa fram Magdalena Andersson.

– Hon har ändrat sig i samma fråga och det beklagar jag. Jag tycker dessutom att det är tråkigt å mina kollegors vägnar som jobbar hårt med att diskutera och debattera. Ibland får man som man vill, ibland inte. Då är det osolidariskt att gå emot gruppen, säger Liberalernas gruppledare Johan Pehrson, och fortsätter:

– Det är väldigt ologiskt att byta åsikt. Det är uppenbart för alla att hon inte deltar i den principen som vi har, att vi röstar tillsammans som en grupp.

Lämnade besked på söndagen

Enligt Johan Pehrson meddelade hon att hon skulle släppa fram Magdalena Andersson igår.

– I onsdags tyckte hon som gruppen, och det är exakt samma läge nu som då. Vi pratade om det igår, men du får fråga henne om varför hon ändrat sig, säger Johan Pehrson.

Därför röstade hon gult

På sin blogg skriver Nina Lundström att en statsministeromröstning handlar om att bedöma om man kan tolerera talmannens förslag.

”Jag ser inga andra realistiska alternativ i detta svåra parlamentariska läge. Alternativen är prövade många gånger. Talmannen har gjort en bedömning.  Om inga alternativ finns återstår extraval”, skriver hon.

Hon skriver också att hon ansåg att läget var mycket oklart vid statsministeromröstningen i onsdags, då hon valde att rösta rött.

”Jag har motiverat min röst i riksdagsgruppen med att den rådande osäkerheten och risken för en icke hållbar situation gjorde att jag röstade rött”.

Gick emot partilinjen i somras – ska lämna partiet

Även i somras, när riksdagen röstade om Stefan Löfven skulle släppas fram som statsminister, gick Nina Lundström emot sitt partis linje och röstade gult.

"L lovade inför valet 2018 att inte samarbeta eller regera med stöd av SD", skrev hon då i DN Debatt.

Vidare skrev hon att hon tänker fullfölja mandatperioden i riksdagen, men att hon inte kommer ställa upp i valet 2022.

Anledningen då var att partiet tidigare i år beslutat om att samarbeta med alla partier, inklusive Sverigedemokraterna, efter valet 2022.

”En ideologisk liberal profil i nästa val som innebär att liberalerna öppnar för att samarbeta och för samverkan med Sverigedemokraterna skulle medföra att jag inte ser det möjligt att kandidera till riksdagen 2022”, skrev hon i somras i DN Debatt.

Aftonbladet söker Nina Lundström.