Ebba Busch om hustvisten: ”Klart att det har varit negativt”

Uppdaterad 2021-11-15 | Publicerad 2021-11-14

Ebba Busch tog upp två skäl till att KD tappat i opinionen när hon intervjuades i SVT:s Agenda.

Hon nämnde inte den uppmärksammade hustvisten – men erkände att den kan ha påverkat.

– Det är klart att ett år där man har fått lov diskutera helt andra frågor än politik har varit negativt, sa hon.

Ebba Busch intervjuades från KD:s riksting som pågått i Norrköping i helgen.

Hon fick bland annat frågan om orsakerna till partiets vikande stöd – från över 11 procent på våren 2019 till strax över fyra procent i dag.

Ebba Busch pekade ut två huvudförklaringar.

– Vi blev förknippade med en linje i abortfråga som inte stämmer. Då tappade vi ungefär tre procentenheter direkt kopplat till detta.

– Det andra tydliga tappet på ytterligare tre procentenheter är migrationsfrågan. Våra väljare tyckte att vi var för otydliga men framför allt att vi i början på sommaren 2019 röstade för en migrationslinje som var alldeles för generös, som inte var hållvar. Sedan la vi om den i och med ett rikstingsbeslut hösten 2019 i bred enighet i rörelsen.

– Nu ser jag fram emot att möta väljarna med en migrationslinje som är betydligt mer hållbar och då kan vi också vända opinionstappet.

Ebba Busch.

Ebba Busch tog inte upp den uppmärksammade hustvisten, där hon gjorde sig skyldig till grovt förtal av motpartens ombud, som en förklaring till det vikande stödet för partiet.

– Vi ser att det stora tappet kom innan, kopplat till abortfrågan och migration. Där tror jag nu att vi med vår tydliga linje kan skapa trygghet bland väljarna igen.

– Men det är klart att ett år där man har fått lov diskutera helt andra frågor än politik, det har varit negativt, också för vår möjlighet att hämta ikapp det här tappet. Därför har det varit fantastiskt att träffa så många kristdemokrater den här helgen.

Huset som tvisten kretsar kring.

Följ ämnen i artikeln