Pontus fick nervskador av lustgas: ”Sluta direkt”

Publicerad 2022-05-27

Pontus Blom, 30, tog lustgas på varje fest.

Tills han tappade känseln i fötter, ben och fingrar – och inte kunde gå rakt.

– Läkaren sa att det var 50/50 att jag skulle bli bättre, säger Pontus Blom.

På Rhodos bargata sommaren 2019 testade Pontus Blom en ballong för första gången. Hemma i Stockholm igen upptäckte han att det fanns att köpa på en Södermalmskrog.

Snart började han se reklam för lustgas på Instagram och andra sociala medier.

– På nätet var det betydligt billigare än på krogen, och man kunde köpa betydligt större mängder. De körde ut nästan dygnet runt, så det var väldigt lätt att få tag i när man festade.

Pontus och hans kompisar använde lustgas ett par gånger i veckan.

Blev ett ”partymedel”

Pontus och hans kompisar använde lustgas ett par gånger i veckan.

– Det blev att man köpte det nästan varje gång man drack alkohol. Det var ett partyrus, ett partymedel.

Pontus Blom, som tidigare jobbat i barsvängen som eventansvarig och entrévärd, och gått över till att jobba som grävmaskinist, tänkte inte för en sekund att det fanns en baksida med lustgasen.

– Sverige brukar vara rätt hårt med att förbjuda saker. Nya internetdroger och sånt som kommer förbjuds ju. Men det här såldes både på krogen och på internet, så vi trodde det var helt ofarligt. Jag tänkte ungefär att alkohol var farligare.

Vid årsskiftet mellan 2020 och 2021 började Pontus känna stickningar och domningar i fötterna.

– Det kändes typ som när du varit ute i kylan på vintern och kommer in i värmen. Men den här var konstant. Sen började det sträcka sig mot smalbenen och låren. Och sen i fingertopparna, händerna och armarna. Det var ungefär då, när det hållit på i två veckor, som jag åkte till akuten.

Pontus låg inne på sjukhus i några dagar. Efter ett antal provtagningar märkte läkarna att hans B12-nivåer var nere på noll.

– Nerverna tar skada om man inte har tillräckligt med B12 i kroppen. Det var det som hade hänt, att jag hade haft för lite B12, för länge. Då frågade en läkare mig om jag hade tagit lustgas.

Kunde inte gå rakt

När orsaken stod klar fanns inte mer att göra än att åka hem, vila och se om det skulle bli bättre. Läkarna gav det ungefär 50 procents chans att han skulle förbättras – annars skulle skadorna vara permanenta.

– Det fanns inget de kunde göra på plats när de fick veta orsaken. Och det var rätt läskigt, för då kunde jag inte ens gå rakt eller hålla en mugg ordentligt. Jag kunde inte skriva ordentligt på ett papper, eftersom man bara skakade och inte hade någon känsel i händerna.

Pontus sjukskrevs, tog promenader och vilade. Varje dag gick han till vårdcentralen och fick sprutor med B12 injicerat.

Efter 1,5 månad kunde han återgå till jobbet.

– Jag hade fortfarande lite stickningar och känselbortfall, och var kanske 70 procent återställd. Nu är det ungefär 90-95 procent. Det känns väldigt skönt, eftersom det var inte den förhoppningen läkaren gav mig på sjukhuset.

Pontus driver i dag ett eget företag. Festerna fortsatte för Pontus och hans kompisar – men utan lustgas.

– Många gick själva till vårdcentralerna och ville se sina B12-nivåer.

”Finns andra sätt att ha roligt”

När Pontus låg på sjukhus publicerade han ett Instagram-inlägg från sjuksängen, vilket fick stor spridning och omskrevs i Expressen. Han beskrev lustgasen som ett rus som nästan kostat honom livet, och uppmanade alla att skippa ballongerna.

Ändå har användningen av lustgas skjutit i höjden sedan dess, som Aftonbladet rapporterat. Antalet personer som lagts in på sjukhus femdubblades mellan 2020 och 2021.

– Det är för att de tillåts sälja det fortfarande. Och de tjänar så mycket pengar på det att reklamen bara ökar och ökar, de gör reklam överallt.

Vad tycker du om det?

– Det är hemskt, eftersom det blir bara yngre och yngre personer som tar det. De kan skada sig för livet. Jag vill bara varna andra människor att inte ta det, det finns andra sätt att ha kul på.

– Sluta direkt, för det kan komma till stadiet att kroppen tar skada för alltid och det är inte värt det, avslutar Pontus Blom.

Antalet personer som lagts in på sjukhus femdubblades mellan 2020 och 2021.  Källa: Giftinformationscentralen

Följ ämnen i artikeln