Här kan du fira en vit jul – eller grön

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2019-12-21

Många förknippar julafton med ett vitbeklätt landskap – men i år blir det en grön jul i stora delar av landet. Arkivbild.

Jul, jul, strålande jul. Glans över bara skogar.

Om du tittar ut genom fönstret i dag och ser barmark lär du också få fira en jul utan snö.

Snötäcket sträcker sig från de nordligaste delarna av Värmland, genom Dalarna och Gävleborgs län. Och den 24 december kommer inte att se annorlunda ut.

– Det blir en grön jul på många håll i landet, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Även längs Norrlandskusten är snötäcket bitvis fläckigt. Den som vill vara säker på att fira en vit jul ska bege sig till fjällen eller Norrlands inland.

I fjällområdena ligger snödjupet på runt en halvmeter medan i inlandet på runt två, tre decimeter. Temperaturen kommer generellt att ligga mellan noll och sex minusgrader.

Plusgrader och dimma

I Götaland blir temperaturen runt tre till fem plusgrader, och i Svealand runt tre plusgrader. Samtidigt ligger ett grått täcke av moln kvar.

– Det är en fuktig luftmassa över Sverige. Det ser inte ut att vara någon större förändring, molnen fortsätter att dominera på julafton. Det kan också förekomma lokal dimma, vilket kan vara värt att tänka på om man ska ut i trafiken, säger Alexandra Ohlsson.

Senast hela Sverige hade en vit jul var 2010. Då uppmättes minst en decimeter snö vid samtliga SMHI:s mätstationer. Lund hade exempelvis ett snödjup på 32 centimeter, en stad som statistiskt sett har en vit jul vart tionde år.

Smällkallt 1876

En smällkall julafton fick Sverige uppleva 1876 då Stockholm hade minus 22,5 grader på kvällen, Falun hade minus 34 grader och Östersund minus 37 grader.

En riktigt mild julafton var 1977 då Simrishamn uppmätte 13,7 grader på förmiddagen, svenskt värmerekord för december.

Kom, kom, signade jul. Sänk dina bara vingar.