Jätteskrällen "Megxit" överskuggar allt

Ingrid Dahlbäck/TT

Uppdaterad 2020-01-10 | Publicerad 2020-01-09

Nyheten att prins Harry och hans hustru Meghan delvis vill träda tillbaka från det brittiska hovet dominerade totalt brittiska medier på torsdagen.

Beskedet att brittiske prins Harry och hans hustru Meghans planerar att dra sig tillbaka som "seniora" medlemmar av hovet dominerar totalt i Storbritannien dagen efter att paret tillkännagav nyheten på den sociala plattformen Instagram.

Ett dygn efter det, enligt brittiska hovexperter sensationella tillkännagivandet, läckte uppgifter från Buckingham Palace att drottning Elizabeth, hennes son prins Charles och sonson prins Harry givit olika arbetsgrupper i uppdrag att skyndsamt lösa de frågor som omgärdar prinsparets sorti från det kungliga livet.

Prins Harry och Meghan – som formellt tituleras hertigen och hertiginnan av Sussex – skrev att de avser "att kliva åt sidan som 'seniora' medlemmar av den kungliga familjen och framgent arbeta för att bli ekonomiskt oberoende, vi kommer fortsatt att stödja Hennes kungliga höghet, drottningen". Beskedet väckte genast frågor.

Drottningen ovetande

Hur har de tänkt sig? Ska de både ha kakan och äta upp den? Vadå, ekonomiskt oberoende? löd direkt några av frågorna som ställdes av experter i både etablerade medier och sociala dito.

När så uppgiften började cirkulera att inte ens självaste drottningen varit informerad om parets beslut i förväg blev tonen brutalt indignerad. De brittiska medierna –särskilt tabloiderna– är kända för att inte vara nådiga och uppgiften om att drottningen inte ska ha varit informerad om parets beslut har väckt kraftig indignation.

"De talade inte ens om det för drottningen", dundrade Daily Mirror, på sin torsdagslöpsedel medan The Daily Star valde "Kungligheten tidigare känd som prins". The Suns variant i de tidiga upplagorna blev fyndiga "Megxit".

För detta var alltså dagen som det brittiska underhuset knöt ihop brexitsäcken, en nyhet som knappt nådde harklingsnivå under torsdagen.

Men förstående röster har också hörts under dagen. En av många som ger paret sitt stöd är Bobby Locke, chef för en Londonkrog.

– Jag tror det är bra för dem, efter den tid de haft med den brittiska pressen, säger han till nyhetsbyrån AFP, apropå att paret uttryckt djup olust över mediebevakningen kring dem.

Oklart regelverk

I sitt uttalande skrev hertigparet att beslutet fattats efter flera månaders "reflektion och diskussioner sinsemellan" och att de båda nu tänker sig att "forma en ny progressiv roll inom denna institution". De berättar också om planer på att starta en ny välgörenhetsverksamhet.

Vad som egentligen ingår i uppgiften att vara senior medlem i det brittiska kungahuset finns inte stadgat, men allmänt uppfattas att rollen innehas av personer nära drottningen (eller kungen) som regelbundet utför åtaganden i hovets namn.

Prins Harry är nummer sex i den brittiska tronföljden.

PODD Megxit - krisen i det brittiska kungahuset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om krisen i det brittiska kungahuset och varför Prins Harry och Meghan Markle vill lämna offentligenheten.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen