Fylla och misshandel väntas under festnatt

Sofia Tanaka/TT

Publicerad 2019-12-25

Det blir fullt på många krogar på juldagskvällen. Arkivbild.

Hemvändarna laddar för party på juldagskvällen – och polisen för att ta hand om fylla och bråk.

– Det är en av de värsta kvällarna på hela året, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl i region Väst.

Efter julafton har många tröttnat på stillheten hos familjen på hemorten. Krogarna fylls av festsugna under juldagskvällen, och till viss del även på annandag jul. Det innebär extra hård belastning på polisen.

– Det sker över hela regionen och har pågått i 20 år, och varje lokalpolisområde planerar för det med en särskild juldagskommendering, säger Martin Hallberg, och fortsätter:

– Det är för mycket alkohol ute på stan, och en uppsluppen stämning som mestadels är positiv, men alla klarar inte av det. Det blir mycket fylla och bråk.

"Något lugnare"

Traditionen är olika stark på olika orter, betonar Elisabeth Glaas, presstalesperson vid polisregion Nord.

– Men av erfarenhet vet vi att det är mycket folk i rörelse så resurserna är anpassade efter det, säger hon.

Hemvändarfestandet har pågått i många år. Thomas Agnevik, presstalesperson i polisregion Öst, bedömer dock att intresset har minskat något.

– För några år sedan var juldagen en av de största festkvällarna på året ihop med nyårsafton. Nu förväntar vi oss att det är något lugnare. Men vi är bemannade för att hantera i första hand krogmisshandel, narkotikabrott och en hel del berusning och drogpåverkan.

Extra bemanning

Agnevik ser också att trycket på hemvändarkvällarna är olika högt beroende på ort.

– Det är lite lugnare på vissa ställen, men på andra platser lever det kvar mer. Nere i Jönköping till exempel verkar intresset vara stort. Vi är bemannade för att hantera det här, och märker vi att det är extra stökigt någonstans flyttar vi dit resurser, säger han.

Även i sydligaste Sverige har polisen extra bemanning ute på juldagen i alla polisområden, enligt Patric Fors, presstalesperson i polisregion Syd.

– Juldagen är den stora hemvändarkvällen, krögarnas största kväll på året. Vi tar absolut höjd för att det kommer att vara mer folk ute än en vanlig kväll, säger han.

Följ ämnen i artikeln