Allt fler på flykt inom sina länder

Martin Yngve/TT

Publicerad 2020-04-28

Över 50 miljoner människor är flyktingar i sina egna länder, enligt en rapport från den norska hjälporganisationen NRC. Bilden är från ett flyktingläger i syriska Idlib, nära gränsen till Turkiet. Arkivbild.

Över 50 miljoner människor i världen lever som flyktingar i sina egna länder. Det är ett kollektivt misslyckande av episka proportioner, säger Jan Egeland, chef för den norska hjälporganisationen NRC, som ligger bakom rapporten.

Internflyktingarna i världen är nästan dubbelt så många som de 26 miljoner flyktingar som har flytt till ett annat land.

Bara under 2019 tvingades över 33 miljoner människor att fly inom sina länder, visar en rapport från NRC. Dess övervakningsorgan IDMC uppger att de 50,8 miljoner internflyktingarna är en ny dyster rekordsiffra.

"År efter år driver konflikter och våld miljoner människor från sina hem", skriver NRC-chefen Jan Egeland och fortsätter: "Det är ett kollektivt misslyckande av episka proportioner i skyddet av världens mest utsatta människor".

Men det är inte bara väpnade konflikter som tvingar människor att lämna sina hem. Över fem miljoner är på flykt undan naturkatastrofer och klimatförändringar.

Organisationerna varnar för att internflyktingarna är extra utsatta för coronaviruset. "Internflyktingar är ofta väldigt utsatta människor som lever i överfulla läger med liten eller ingen tillgång till hälsovård", skriver Alexandra Bilak vid IDMC och fortsätter:

"Det (viruset) kommer att försämra deras redan farliga förhållanden genom att begränsa deras tillgång till grundläggande vård och humanitär hjälp."