Leukemisjuke Gustav, 3, frisk från covid-19

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hela familjen och läkarna pustar ut.

Gustav, 3, som behandlas för leukemi, har blivit friskförklarad från covid-19.

– Äntligen en bra nyhet med honom, så underbart! säger pappan Daniel Sletteberg Loveryd.

På skärtorsdagen, för fyra veckor sedan, fick familjen i Alingsås det skrämmande beskedet. Minstingen Gustav var konstaterat smittad av det nya coronaviruset.

På grund av den tunga behandlingen mot leukemi är hans immunförsvar närapå obefintligt. Även om läkarna hade goda förhoppningar kändes situationen osäker.

Många av dem Gustav mött tidigare hade plötsligt konstiga skydd på sig. Men själv tycktes han vara den minst berörda av alla inblandade.

– Han är bara glad, berättade en förundrad pappa Daniel i Aftonbladet. Han är glad även när han spytt upp sonden han har i näsan.

Gustav, 3, som behandlas för leukemi, är nu friskförklarad från covid-19.
Foto: Privat
Gustav, 3, som behandlas för leukemi, är nu friskförklarad från covid-19.

Glädjebesked

Nu häromdagen kom det glädjande beskedet att Gustav testat negativt. Daniel berättar att symtomen varit relativt lindriga.

– Gustav har enbart varit förkyld och var mer snuvig de första två veckorna. Han har klarat sig ifrån feber som läkarna var mest rädda för om lungorna skulle bli påverkade.

Hosta har bara förekommit ibland när Gustav ansträngt sig lite extra.

– Därför har vi hela tiden kunnat vara hemma och leka utomhus där vi bor på landet.

Övriga familjen sjuk

Hur Gustav blev smittad vet ingen men kanske kom det från mamma Jessica som först blev förkyld.

Pappa Daniel berättar att han själv hade en lättare förkylning i en vecka, samt ett dygn med kraftig muskelsmärta i nacke och ena axeln.

– Annars så har mellersta syskonet inte haft några symtom och äldsta barnet hade feber en dag och var lätt förkyld en helg, säger Daniel.

– Så över lag så har hela familjen drabbats lindrigt och det är vi oerhört tacksamma för när man läser hur illa det kan gå även om man är tränad och ung.

Foto: Privat
Värsta problemen med covid-19 för Gustav var att han kräktes upp sonden han har i näsan sedan sex månader. Det skedde sex gånger.

Fick avbryta leukemibehandlingen

Behandlingen av leukemi sker i olika block och Gustav skulle påbörja ett sådant den 27 april. Han var då fortfarande påverkad av coronaviruset, med lite slem i lungorna.

Därför gjordes ett avbrott i behandlingen, som bland annat skulle innehålla nedsövning, och delades upp i två delar.

Torsdagen den 7 maj skulle sista dosen påbörjas men då hade Gustav fått feber på morgonen. Läkarna vågade därför inte börja behandlingen innan ett blodprov tagits.

Då togs även ett nytt covid-19- test som nu var negativt.

Många styrkekramar

Pappa Daniel som var med och tog emot beskedet berättar att han blev överlycklig. När läkaren gått gick telefonen varm när han fick förmedla det positiva budskapet.

Familjen har startat ett Instagram-konto i Gustavs namn för att berätta och dela med sig av erfarenheterna samt för att stödja forskningen. Det har blivit mängder av styrkekramar.

– Nu vet vi att denna kamp är över mot covid-19 och vi kan fokusera på leukemin. Vi vet också att kan vi släppa lite mer på alla restriktioner där vi kan ta emot besök utan att vara livrädda.

Foto: PRIVAT
3-årige Gustav träffar vårdpersonal med skyddskläder.
Foto: Privat
I väntan på beskedet av det nya covid-testet.

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE