Därför slipper 50-åringen sitt fängelsestraff

Publicerad 2020-04-28

Efter ett år i fängelse benådas nu den döende mannen från Uppsala av regeringen.

Efter att polisen upptäckt en större knarkgömma kunde en man från Uppsala dömas till tre års fängelse för grovt narkotikabrott.

I samband med gripandet upptäcktes också att mannen, som är i 50-års åldern, led av en obotlig cancer. Nu benådas han av regeringen.

I samband med ett tillslag i mannens bostad i början av 2019 hittade polisen en knarkgömma bestående av flera hundra gram kokain, cannabis och ett stort antal narkotikaklassade tabletter.

Mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörandes i Uppsala, dömdes i april samma år av Uppsala tingsrätt till tre års fängelse för grovt narkotikabrott – och har fram tills idag avtjänat ett år av sitt straff.

Obotlig cancer upptäcktes

I samband med frihetsberövandet upptäckte man att 50-åringen led av en obotlig cancer och, enligt det läkarutlåtande som regeringen har tagit ställning till i sitt beslut, var prognosen att mannen skull leva fram till september 2020.

En ansökan om nåd skickades till regeringen den 14 februari i år, och nu är det alltså klart att mannen benådas från sitt treåriga fängelsestraff som i stället omvandlas till skyddstillsyn.