Varning för skadliga granbarkborren

TT

Uppdaterad 2020-05-27 | Publicerad 2020-05-26

Granbarkborren orsakade stora skogsskador i fjol. Nu svärmar de fruktade insekterna igen. Arkivbild.

De ovälkomna granbarkborrarna har börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, konstaterar Skogsstyrelsen och varnar för stor risk att redan hårt drabbade områden drabbas av nya angrepp.

Efter den senaste veckans vårvärme är granbarkborrarnas huvudsvärmning inledd. Det står klart sedan tusentals granbarkborrar fångats i 60 övervakningsfällor över hela landet.

Störst fångster har gjorts i Svealand och norra delarna av Götaland. I topp ligger Örebro och Björklinge där över 12 000 granbarkborrar fångats in i varje fälla. Från kustnära områden samt i Halland, Skåne och Blekinge redovisas mindre fångster.

"Hittills i vår har risken för angrepp varit som störst i färska vindfällen, men nu när fler granbarkborrar är ute och flyger finns även risk att stående granar angrips. Det är viktigt att angreppen upptäcks i ett så tidigt skede som möjligt medan det mesta virkesvärdet går att rädda. Genom att avverka och transportera bort de angripna träden begränsar man också spridningen till andra träd", säger Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra skogsägarna, i ett pressmeddelande.

Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på våra granskogar. I fjol skadade granbarkborrarna motsvarade sju miljoner kubikmeter skog, till ett värde av flera miljarder kronor. Då drabbades särskilt södra och mellersta Sverige.