Oro inför stor mc-träff – kan bli nytt superspridar-event

Uppdaterad 2020-08-11 | Publicerad 2020-08-10

Världens största mc-träff låter sig inte stoppas av corona.

250 000 entusiaster samlas nu i South Dakota för tio dagars fest.

– Jag vill inte dö, men jag vill inte heller vara instängd resten av livet, säger besökaren Stephen Sample till AP.

Redan i fredags började tusentals motorcyklar rulla in i samhället Sturgis, i den amerikanska delstaten South Dakota, som varje år står värd för en av världens största motorcykelträffar. I år firar den 80 år.

Vanligtvis lockar arrangemanget runt 500 000 besökare. I år väntas de bli hälften så många.

Men många lokalbor är oroliga för att smittspridningen av corona ska ta fart i lilla Sturgis, som inte har fler än 7 000 invånare.

Amerikanske nyhetskanalen CNN:s medicinexpert Jonathan Reiner befarar att det finns risk att evenemanget blir ett nytt så kallat superspridar-event:

– Jag är inte orolig över att de åker omkring på sina motorcyklar. Men jag är oroad över vad som händer på kvällarna – på barer, restauranger, hotell och gator.

Tusentals motorcyklister körde igenom Sturgis under öppningen av det 80:e Sturgis Motorcycle rally under fredagen.

Få med munskydd

Trots att en rad andra evenemang i USA ställts in under coronapandemin har South Dakotas guvernör Kristi Noem gett mc-träffen grönt ljus. Hon har påpekat att Trumps stora event vid Mount Rushmore på nationdaldagen inte ledde till något utbrott.

South Dakota är en av de delstater som inte har infört munskyddstvång. De har heller inga särskilda restriktioner för inomhusarrangemang.

Enligt reportrar på plats i Sturgis är det få av besökarna på plats som bär munskydd. I t-shirtstånd säljs tröjor med trycket ”Screw COVID, I went to Sturgis”.

Det var mycket folk på stan under öppningsdagen av mc-träffen.

”Alla tar chansen”

Besökaren Stephen Samle, 66, har rest från Arizona på sin Harley-Davidson. Han ser evenemanget som ett avbrott efter de senaste månadernas trista tillvaro där han mest tillbringat tid hemma eller på jobbet som besiktningsman, iförd munskydd.

Han bestämde sig för att åka, trots oron över att bli smittad.

– Jag tror att vi alla är villiga är chansa. Men det kan vara ett stort misstag, säger han till AP.

Fem miljoner smittade

Nyligen passerade USA fem miljoner virussmittade. Fallen ökar i rekordtakt, framförallt bland barn, tonåringar och unga vuxna, rapporterar CNN.

South Dakota har hittills klarat sig relativt lindrigt under pandemin. Fram till måndag morgon hade delstaten drygt 9 600 fall och 146 döda.

PODD Intervju med Anders Tegnell

Här intervjuar Aftonbladet Daily statsepidemiologen Anders Tegnell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen