Här ska coronabåten tömmas – svenskar ombord kan flygas hem

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronabåten Grand Princess är nu på väg mot hamnen i Oakland.

Bland de 3 500 ombord finns tre svenska turister.

– Merparten av de utländska medborgarna ska flygas hem med chartrade flygplan, sa Kaliforniens guvernör på en presskonferens.

Lyxkryssaren Grand Princess skulle på lördagen ha kommit tillbaka till San Francisco efter en Hawaii-kryssning. Dessförinnan, mellan 11 och 21 februari, hade färjan varit på resa i Mexiko.

I onsdags kom beskedet att en av passagerarna från den första kryssningen, en 71-årig man, hade dött på sjukhus efter att ha smittats av corona ombord.

Sedan dess har fartyget nekats att gå i hamn. Nationalgardet vinschade i torsdags ner tester från helikopter och i fredags kom provsvaren:

21 av 46 testade personer ombord var smittade. 19 av dem var besättningsmän och två passagerare.

En helikopter kommer med virustest.
Foto: AP
En helikopter kommer med virustest.

Vicepresident Mike Pence uppgav på en presskonferens från Vita huset att fartyget skulle föras till en icke kommersiell hamn och att alla ombord skulle testas.

På söndagskvällen stod det klart att fartyget ska föras till hamnen i Oakland. Den valdes ut av flera skäl. Ett är att avstigning och isolering av passagerarna bedöms kunna skötas säkert.

Foto: AP
Kryssningsfartyget Grand Princess.

Ett annat är närheten till Oaklands internationella flygplats, uppgav Kaliforniens guvernör Gavin Newsom på en presskonferens.

Därifrån ska ”merparten” av de 54 utländska medborgarna ombord flygas till sina hemländer i chartrade flygplan, sa guvernören.

Om svenskarna ingår i gruppen som ska flygas hem – och om de i så fall ska testas för corona innan de stiger ombord – framgick inte på presskonferensen.

Aftonbladet har sökt såväl guvernören som färjerederiet, hittills utan att få svar. Inte heller svenska utrikesdepartementet kunde på söndagskvällen ge besked.

– Vi står i kontakt med svenskarna ombord och följer situationen. Det är allt jag kan säga, säger Erika Dahlberg på UD:s pressjour.

Foto: AP
Flera personer ombord har testats positivt för corona.

Grand Princess anländer till Oakland någon gång under måndagen. Planen är att tömma fartyget på passagerare så fort som möjligt, sedan ska det åter ut till sjöss och hålla besättningen i karantän.

Att tömma båten är en gigantisk operation som sker med stort säkerhetspådrag. Området ska spärras av med stängsel och alla som jobbar med evakueringen bär skyddsutrustning.

De amerikanska passagerarna ska föras till olika militärbaser för testning och karantän.

– De som är i behov av akut sjukhusvård förs till olika vårdinrättningar, sa Gavin Newsom på presskonferensen.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE