Massförstörelse av 5G-master – tros sprida coronavirus

Uppdaterad 2020-04-12 | Publicerad 2020-04-11

På sociala medier sprids nu videoklipp med brinnande 5G-master och personal som attackeras som en löpeld.

Syftet med sabotagen?

Stoppa spridningen av corona.

Enligt en starkt växande konspirationsteori ligger 5G-masterna, en del i utbyggnaden av ett snabbare mobilnät i världen, bakom den nya pandemin. Detta då den höga mängden strålning som masterna utsöndrar sänker immunförsvaret i kroppen – vilket ökar mottagligheten för sjukdomar som corona, enligt anhängarna.

Inlägg som påvisar koppling mellan covid-19 och 5G har bland annat delats av skådespelaren Woody Harrelson, med två miljoner följare på Instagram. Och han är inte ensam.

Enligt en analys genomförd av New York Times finns nästan 500 Facebook-grupper med över en halv miljon följare, 84 Instagram-konton och mängder av poster och videor som handlar om hur 5G på olika sätt orsakar eller förvärrar spridningen av corona.

Konspiratörer tror att coronaviruset sprids via 5G och har därför attackerat 5G-master. Bilden är från masten i Birmingham, Storbritannien.

Över 100 fall av sabotage

I grupper på sociala medier uppmanar medlemmar varandra att bränna master. De som lyckats bränna ned flest hamnar högst upp på listan i en intern poängtabell.

Och nu har teorin fått konsekvenser i verkligheten.

Den senaste tiden har över 100 incidenter med sabotage kopplade till utbyggnaden av 5G-nätet rapporterats i Storbritannien, enligt New York Times.

Det rör sig om ungefär 30 fall av vandalism mot masterna och runt 80 fall av trakasserier som drabbat personal från mobiloperatörer medan de varit i färd med att gräva ned kablar.

– Det här är nonsens av den allra värsta sorten, säger Julian Knight, parlamentsledamot som jobbar mot spridning av felaktig information om coronaviruset, till New York Times.

Flera 5G-master runt om i Nederländerna har också saboterats under den senaste veckan enligt TT.

Grupper stängs ner

Ett ”bevis” för teorin är enligt påhejarna att Afrika – där utbyggnaden till 5G-nät ännu inte har påbörjats – inte heller har drabbats av corona. En förklaring som är svårköpt då Afrika nu har tusentals bekräftade coronafall, påpekar Världshälsoorganisationen WHO.

Teorin tros ha sitt ursprung i ett rykte om att Wuhan, där virusutbrottet först skedde, var den första staden i Kina att börja bygga ut till 5G-nät. Något som inte bevisats – i själva verket var flera kinesiska städer pilotområden för det nya nätet.

Inga vetenskapliga belägg

Enligt de studier som gjorts finns det inga belägg för att 5G-strålning som håller sig inom rätt referensvärden ska orsaka några sjukdomar alls. Detta är majoriteten av forskare, nationella expertgrupper, EU och WHO överrens om enligt Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet enligt bland annat en artikel från SVT.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten instämmer.

– Om man ser till den sammanlagda forskning som finns så menar vi att det inte finns några hälsorisker som man kunnat visa på vetenskaplig väg om man håller sig till referensvärdena, säger Jimmy Estenberg, expert på elektromagnetiska fält vid Strålsäkerhetsmyndigheten, till SVT.

”Vanligt vid kriser”

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap poängterar att det är viktigt att vara vaksam och källkritisk.

– Det är vanligt att det förekommer konspirationsteorier vid kriser, säger Hanna Wiklander på MSB:s presstjänst.

Facebook, som även äger Instagram och WhatsApp, har nu börjat stänga ner grupper och ta bort inlägg med falska påståenden om koppling mellan 5G och corona.