Presskonferens om coronaviruset

Publicerad 2020-02-24

Regeringen håller i dag pressträff med anledning av coronaviruset.

WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer också att medverka via länk.

Aftonbladet sänder pressträffen.

Socialminister Lena Hallengren (S) och ministern för internationellt utvecklingsarbete Peter Eriksson (MP) deltar på pressträffen med anledning av coronaviruset. WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus medverkar på pressträffen via länk. Här följer Aftonbladets direktrapport.

Liverapportering om coronaviruset

  • Nivette Dawod
    24 feb 2020

    Nu blir det individuella frågor, och därför avslutar vi den här direktrapporteringen. Tack för att du har följt! Läs mer på www.aftonbladet.se.

  • Nivette Dawod
    24 feb 2020

    Antal vårdplatser handlar nästa fråga om:

    Lena Hallengren: "Socialstyrelsen gör en veckovis samordning, situationen behöver hela tiden uppdateras, och förändras om det behövs. Läget i Italien gör att våra myndigheter hela tiden måste uppdatera läget. Bilden från smittskyddsorganisationen visar att det finns beredskap. Det handlar om att vara beredd på en situation som är i dag och hur den kan utvecklas."

    Hon vill inte prata om antal vårdplatser.

  • Nivette Dawod
    24 feb 2020

    Samma reporter frågar om avrådan för svenskar nu när smittan finns utbredd i Italien. 

    Lena Hallengren: "Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet, de har möte just nu med resten av Europa, för att få klarhet i italienska situationen. Det här är fråga om ett internationella hälsohot. Att Sverige enskilt fattar beslut är viktigt att vi gör i samråd med Europa. Har de förslag på att vidta åtgärder så gör vi det.

    Peter Eriksson: "Vi följer också UD:s rekommendationer, och utvecklingen där". 

  • Nivette Dawod
    24 feb 2020

    Nu är det frågedags. Rapports reporter frågar om screening på flygplatser. 

    Lena Hallengren: "Varken WHO eller ECDC har rekommenderat detta. Det är inte det som man i Europa funnit vara verkningsfullt. All form av screening tar mycket tid".

  • Nivette Dawod
    24 feb 2020

    "Vår värld behöver komma samman, det Sverige gör är precis det. Och jag är verkligen stolt. Vi behöver möta det här tillsammans, och det är bara så vi kan besegra viruset. Tack Sverige för att ni tar ledarskapet för global hälsa", avslutar Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen.

Socialminister Lena Hallengren (S) och minister för internationellt utvecklingsarbete Peter Eriksson (MP) höll presskonferens om coronaviruset. Med på länk WHO:s generaldirektör doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.