Grön våg sköljer över Schweiz

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Klimataktivister höll den 22 september en sorgestund för den nästan helt bortsmälta glaciären Pizol i Schweiz. Arkivbild.
Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT
Klimataktivister höll den 22 september en sorgestund för den nästan helt bortsmälta glaciären Pizol i Schweiz. Arkivbild.

En grön våg av miljömedvetenhet verkar ha sköljt in över Schweiz vid söndagens nationella val.

Två gröna partier får runt 20 procent av rösterna. Men främlingsfientliga SVP förblir störst trots tillbakagång.

– En tektonisk förändring, säger Gröna partiets ledare Regula Rytz när valresultaten strömmat in.

Partiet verkar få 12,7 procent, vilket är en ökning med närmare sex procentenheter. Det mindre Gröna liberala partiet får 7,6 procent när flertalet av rösterna hade räknats på söndagskvällen.

– Det är inte en grön våg, det är en tsunami, en orkan, sade vice partiledare Celina Vara till schweizisk radio.

De två gröna partierna blir därmed en politisk kraft att räkna med i schweizisk politik. Gröna partiet ser ut att bli större än Kristdemokraterna (CVP).

Högerpopulister största parti

Det högerpopulistiska och invandrarfientliga partiet SVP förblir störst trots en tillbakagång på omkring tre procentenheter. Partiet verkade få omkring 25,8 procent av väljarna, vilket var en nedgång från de 29 procent partiet fick 2015.

En anledning till minskningen kan vara att SVP har svårt att nå ut till unga väljare, medan den äldre väljarkåren var mindre motiverad att gå och rösta vid söndagens val än vid valet 2015, enligt statsvetaren Oscar Mazzoleni på Lausannes universitet.

Smältande glaciärer

Valresultatet visar att klimatförändringar har kommit i fokus, bland annat på grund av smältande glaciärer i Alperna, och klimatet har ersatt migrationen som den viktigaste frågan för väljarna.

Oavsett utgången av valet har den nuvarande regeringen – en koalition där fyra partier ingår varav SVP är ett – lovat fler klimatåtgärder. Detta trots att SVP avfärdat frågan som "klimathysteri".

Publicerad: