Grönt ljus för coronamedicin i Sverige

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-06-16

Läkemedelsverkets huvudkontor i Uppsala. Arkivbild.

Läkemedlet dexametason börjar användas i Storbritannien för att vårda svårt sjuka coronapatienter efter positiva resultat.

Läkemedelsverket ger grönt ljus till svenska läkare att ge dexametason till patienter med covid-19.

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock säger att dexametason ska börja användas omedelbart i vården av covid-19-patienter. Landet har hamstrat läkemedlet i tre månader sedan de första indikationerna kom på att dexametason förbättrar möjligheten för de svårast sjuka att överleva sjukdomen, enligt Hancock.

Forskare vid Oxford University har nu kommit fram till att dödligheten minskar med drygt en tredjedel för patienter som vårdas med respirator, samt med en femtedel för dem som vårdas med syrgas, skriver The Guardian.

Forskningsrapporten är ännu inte publicerad.

Möjligheten finns i Sverige

Dexametason, som är ett slags kortison, får användas av svenska läkare i behandlingen av patienter med covid-19, enligt Läkemedelsverket.

– Ja, om de gör den bedömningen för den unika patienten så finns möjligheten, säger Karl-Mikael Kälkner, läkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket.

– Kortison är ett godkänt läkemedel och finns redan i dag. Den möjligheten har den behandlande läkaren, om det finns evidens som vetenskaplig och beprövad erfarenhet, fortsätter Kälkner.

Kälkner säger att Läkemedelsverket behöver mer underlag för att ta ställning till läkemedlet i sig, men han tycker att resultatet i den brittiska studien är spännande.

– Håller dessa data är det första gången vi har sett att man kan påverka covid-19, och det är stort i så fall, säger han.

Tillverkas av många

Kortison påverkar immunförsvaret genom att dämpa inflammation i kroppen.

– Det som händer vid covid-19 är att man får en inflammation som gör att lungblåsorna blir lite tjocka och därmed inte kan transportera syret. Kan man då påverka den inflammationen att minska, är den positiva effekten att man får bättre syresättning, säger Kälkner.

Läkemedelsverket konstaterar att det inte finns några restnoteringar på läkemedlet, det vill säga att inget läkemedelsbolag har slutat leverera det till Sverige.

– Sedan är det en jättefråga hur mycket som finns ute, och det kan jag inte svara på. Men det är många läkemedelsbolag som tillverkar det, säger Kälkner.

Följ ämnen i artikeln