God svampsäsong – och flera giftlarm

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2019-09-08

Det dräller av kantareller, soppar, riskor och allehanda kremlor. Nu råder svamprally i skogarna – men se upp med vad du plockar.

På landets giftinformationscentral står läkarna beredda, och man har redan hanterat flera allvarliga svampförgiftningar i år.

– Det är högt tryck. Vi laddar och vi är beredda, säger Jonas Höjer, läkare vid giftinformationscentralen, till TT.

Det är svampsäsong, både i skog och på giftinformationscentralen. Risken finns att överentusiastiska svampplockare råkar få med sig något giftigt i korgen. Och att det finns mycket att plocka av i skogen i år märks nämligen även där.

Säkerställda förgiftningar

Hittills i år har giftinformationscentralen tagit emot 739 frågor om potentiell svampförgiftning, enligt Höjer. En handfull telefonsamtal har rört just allvarliga förgiftningar.

– Vi har inte haft några livshotande fall hittills i år, men vi har haft ett par säkerställda förgiftningar med vit flugsvamp, berättar han och fortsätter:

– Det har gått bra och de har fått behandling.

Den vita flugsvampen, liksom den lömska flugsvampen, utgör tillsammans med toppig giftspindling de i särklass farligaste svamparna i Sverige. En förgiftning kan till och med innebära fara för liv – även om dödsfall inträffar ytterst sällan.

Dröjer många timmar

En allvarlig förgiftning är dock sällan något man upptäcker direkt, säger Höjer.

– Faktum är att de allvarligaste svampförgiftningarna i Sverige ter sig på det sättet att man inte känner symptom första timmarna. Så om du äter vad du tror är champinjoner (lätta att förväxla med vit flugsvamp reds. anm) i dag kommer du inte kräkas, inte må illa och svampen kommer inte smaka illa, säger han och fortsätter:

– Det tar 8-10 timmar – sen kommer besvären. Då ringer man oss.

Ju längre tid som går, desto svårare blir dock en förgiftning att behandla.

–  De riktigt farliga svamparna tas upp i blodet först och sen kommer symptomen. Vit och lömsk flugsvamp har det gemensamt, man känner inget. Så då passerar behandlingsmöjligheterna, säger Höjer och förtydligar:

– Men det finns behandling att ge och det finns motgifter. Men det är synd att patienter kommer senare till sjukhus än vad vi vill.

Förväxlingar vanliga

Enligt Jonas Höjer sker en del förväxlingar när nyblivna svenskar ska ut och plocka svamp.

– Det är inte sällan som just de allvarliga svampförgiftningarna drabbar nytillkomna, till exempel från Thailand. Där vet vi att det finns svampar som är ätliga men oerhört lika vit flugsvamp.

Höjer uppmanar alla som ska bege sig ut i svampskogen framöver att vara försiktiga.

– Man ska aldrig plocka och äta svamp som man inte är helt säker på, säger han och fortsätter:

– Om man vill gardera sig – undvik vita svampar och bruna svampar. Då kan man vara ganska säker på att inte få i sig värstingarna i alla fall.

Följ ämnen i artikeln