Tullen gjorde knarkfynd på idrottsplats

Publicerad 2020-07-08

Knappt 1,8 kilogram narkotika hittades i en gympapåse.

Tullen gjorde ett tillslag mot idrottsplatsen i Malmö.

Då hittade de drygt 1,8 kilogram amfetamin och heroin.

En man i 50-årsåldern åtalades efter fyndet men har friats i Malmö tingsrätt.

Det var i mars i år som Tullverket genomförde en husrannsakan på en idrottsplats i Malmö. I ett utrymme inne i en av idrottsplatsens lokaler hittade de 1 487 gram amfetamin och 305 gram heroin.

En man i 50-årsåldern, med tillgång till lokalerna där narkotikafyndet gjorts, hade kort dessförinnan omhändertagits.

I samband med tillslaget kastade mannen iväg en boll innehållandes 12,5 gram heroin. En händelse som Malmö tingsrätt anser vara bevisad, då vittnesmål berättat om det hela.

Anses mycket besvärande

Då en analys av heroinfynden visat att de kommer från samma tillverkingssats menar åklagaren att mannen också förvarat amfetaminet och heroinet på idrottsplatsen.

Malmö tingsrätt väljer dock att fria mannen från de fynd som tullen gjort.

Att han har tillgång till lokalerna och att tillverkningssatsen är densamma är förvisso mycket besvärande för mannen, men tingsrätten menar att det finns omständigheter som pekar på att det kan röra sig om en annan gärningsman.

Frias men fängslas

Tingsrätten betonar att flera personer haft tillgång till utrymmet och att det varken finns DNA eller fingeravtryck som knyter mannen till narkotikafyndet.

Den spaning och avlyssning som gjorts av mannen har inte heller visat på att mannen hanterar narkotika.

Malmö tingsrätt anser det därför inte ställt utom rimligt tvivel att just han gömt heroinet och amfetaminet på idrottsplatsen. Mannen döms därför enbart för narkotikabrott för det heroin han slängt iväg, ett brott vars påföljd bestämts till åtta månaders fängelse.