Här köper ”polisen” guldsmycken för åldringens pengar

Uppdaterad 2020-07-03 | Publicerad 2020-07-02

Mannen utgav sig för att vara polis och ville ”hjälpa” kvinnorna i 80-årsåldern mot tjuvar.

Men han och hans kumpan stal offrens bankkort och shoppade guld för pengarna.

– Polisen hade en lugn och förtroendegivande röst, säger Elsa, ett av offren, i polisförhör.

34-åringen betalar för smycken i en guldbutik.

Samtliga offer var ensamstående kvinnor i 80-årsåldern, en del av dem sjukliga.

Mannen och en kumpan ska ha utgett sig för att vara poliser. Enligt offren ska bedragaren i några fall ha varit klädd i en uniformsliknande overall och visat upp en falsk polisbricka.

”Förtroendegivande röst” 

Männen använde samma upplägg mot alla sina offer. En av dem ringde upp och utgav sig för att vara polis. Han varnade för att kriminella planerade att begå brott mot dem eller mot personer i deras närhet.

För att skydda kvinnorna från stölder skulle ”polisen” ta hand om bankkort med koder, smycken, matsilver andra värdesaker.

Offren blev uppskrämda och chockade av det ”polisen” berättade. Rösten i telefonen stod för trygghet.

– Han hade en lugn och förtroendegivande röst, säger Elsa, ett av offren, till polisen.

34-åringen på väg in i butiken.

Hon fick ett samtal från dolt nummer den 31 mars. Mannen som ringde påstod att två män brutit sig in hos hennes granne. Grannen ska enligt ”polisen” ha skadats svårt och förts till sjukhus. Tjuvarna hade gripits. En lapp hade hittats i en av deras byxfickor. På den ska det ha stått att Elsa var ”en ensam kärring med en son som har svårt att komma ifrån”. Hon skulle troligtvis bli nästa offer. 

– Han talade väldigt lugnt och tryggande till mig, påminde mig om att ta det lugnt och andas. Han sa att tjuvarna planerat att begå brott mot mig och att vi måste göra en anmälan.

En kollega till ”polisen” skulle komma för att ta uppgifter till anmälan. Då behövdes Elsas bankkort för att spärra bankkontot - och det var mycket bråttom.

”Polisen” uppmanade henne att släppa in kollegan – 34-åringen – medan han var kvar i telefonen. Den hade hon satt på högtalare.

”Tyckte inte han såg ut som polis”

Kollegan ska ha haltat mycket, ”polisen” förklarade det med att denne hade en gammal skottskada han fått i tjänsten.  

– Jag tyckte inte att kollegan såg ut som en polis, han var rätt ”sjavig”.

Kollegan pressade Elsa om bankkod och kortet. Till slut lämnade hon ifrån sig det. Men hon tyckte inte att det kändes riktigt bra. 

Kollegan försvann blixtsnabbt.

– Han sa att han bara skulle vara borta några minuter. 

Under tiden underhöll den lugne ”polisen” henne i telefonen. Men Elsa blev orolig när kollegan dröjde. ”Polisen” sa att problem uppstått, hon måste logga in på banken med sitt mobila bank-id och han fick henne att upprepa det några gånger. 

34-åringen tar ut pengar vid en bankomat med ett stulet kort.

När Elsa gick ut i trapphuset för att se efter om inte kollegan dök upp la ”polisen” på. Då ringde Elsa polisen för att få bekräftat att de hade besökt henne. Hon fick ett nekande svar - och hjälp att spärra bankkontot.

Shoppade smycken för 45 900 kronor

Bedragarna hade redan hunnit använda Elsas kort. Kollegan hade skyndat till en guldbutik och shoppat smycken i 18 karats guld för 45 900 kronor. Armband, halsband och kors. Allt hade filmats av butikens övervakningskamera.

- Han sa att han skulle på sin brors bröllop och pratade med honom om bröllopet när han betalade, säger butiksbiträdet i förhör.

–Jag tänkte först neka köpet men gärningsmannen hade kod till kortet, då blev jag mer lugn.

Innan guldinköpet hade gärningsmannen gjort två bankomatuttag på totalt 15 000 kronor.

En guldklocka som 34-åringen stal.

En knapp månad efter det sista brottstillfället kunde 34-åringen gripas och häktas. Han har en säregen gång och haltade. Det hade flera av offren lagt märke till. Dessutom fanns 34-åringen i polisens register.

Mannen döms nu mot sitt nekande till två års fängelse för grovt bedrägeri. Han ska också betala cirka 350 000 kronor i skadestånd till offren.

Mannen hävdar att han ska ha tvingats att stjäla från åldringarna på grund av en drogskuld till ett kriminellt nätverk. Han påstår också att hans familj ska ha hotats till livet.

Hans försvarare har avböjt att kommentera domen.

Fotnot: Elsa är ett fingerat namn.

34-åringen går in i ett flerfamiljshus där ett av hans rånoffer bor.