Emma Frans om coronabluffarna: Fel, farligt och omoraliskt

Epidemiologidoktorn Emma Frans kommenterar programmet – efterlyser regelverk som stoppar bluffarna

Uppdaterad 2022-04-22 | Publicerad 2020-05-23

Silvervatten, online-hypnos, örter, supersäkra ansiktsmasker, coronadödande produkter.

I 200 sekunders program ”Coronabluffare” konfronteras två av dem som hävdar att deras tjänster och produkter kan motverka eller bota det nya dödsviruset.

– Det är ju fruktansvärt men det ser man ju hela tiden, att människor försöker sko sig på andras rädsla och desperation, säger epidemiolog Emma Frans.

I 200 sekunders senaste program visas några exempel på personer och företag som försöker sko sig på folks oro genom att påstå att deras behandlingar eller produkter kan motverka coronaviruset.

Så har man gjort i alla tider men det är djupt omoraliskt och oetiskt och i vissa fall även olagligt. Folk ser ju möjligheter, säger Emma Frans, doktor i epidemiologi.

Hon säger att vi lever i en tid med stor osäkerhet, med ett virus mot vilket det saknas läkemedel och att efterfrågan på vad som helst som kan få människor att känna att de har kontroll över situationen är stor.

– Allt från att köpa kosttillskott till att köpa toalettpapper. Det är ett beteende för att återfå kontrollen över situationen. Det är självklart att många försöker utnyttja den här situationen.

Emma Frans, doktor i epidemiologi.

”Kan vara extremt farligt”

En akupunktör som vi har besökt slår fast att vår reporter inte har corona – genom att att kolla puls och blodtryck.

– Det kan hon inte veta. Det krävs ett pcr-test för att påvisa aktiv infektion. Visst, det finns en symtombild men den varierar väldigt mycket och kan också skilja sig åt. Det finns till och med en liten andel personer som inte får några symtom alls.

Vad tänker du då om att man ställer den här diagnosen?

– Det kan ge falsk trygghet. Om någon man ser som en medicinsk auktoritet säger åt en att man är frisk, då går man kanske och träffar äldre släktingar. Det kan vara extremt farligt om man faktiskt bär på smittan.

Akupunktören säger att hon kan hjälpa vår reporter om hon får coronaviruset genom att vidga lungorna med akupunktur. Fungerar det?

– Nej, det finns inga belägg för att den typen av behandling skulle fungera. Det finns studier som är utvärderade efter effekter av akupunktur och vid vissa typer av smärttillstånd verkar det ha effekt, inte vid virusinfektioner.

Vi har pratat med en hypnotisör. Hon säger att det bara är låga energier som gör oss sjuka och med hennes guidning kommer viruset snabbt gå över. Hon tar 19.90 kronor per minut för att hjälpa sina klienter.

– Det är ett helt absurt uttalande och helt felaktigt. Även om det kvarstår en hel del kunskapsluckor när det kommer till covid-19 så vet vi mycket väl att det är ett virus som inte har något med energier att göra. Din grundhälsa kommer ju vara avgörande i hur allvarligt sjuk du blir men det är ju en helt annan fråga, säger Emma Frans.

Emma Frans säger att hon tror att många av de här personerna, som ger de här behandlingarna, är övertygade om att det fungerar:

– De är själva övertygade och gör det på ett omedvetet och sniket sätt. De tror nog verkligen att de hjälper de här människorna. De här människorna har ju ett helt annat sätt att se på fakta- och kunskapsunderlag. Det är viktigt att man som konsument försöker tänka källkritiskt.

Det har varit mycket diskussioner om silvervatten, att det kan hjälpa mot covid-19. Fungerar det?

Nej, det finns inga belägg för att det skulle fungera, vare sig på covid-19 eller något annat. Dessutom finns det risker med långvarig exponering för produkter som innehåller kolloidalt silver.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Mira Micic och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen