Risk för sämre matvanor under viruskrisen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tomma skolmatsalar på grund av virusrestriktioner ökar risken för sämre matvanor bland gymnasieelever. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Tomma skolmatsalar på grund av virusrestriktioner ökar risken för sämre matvanor bland gymnasieelever. Arkivbild.

Coronakrisen får oräkneliga följder för samhällslivet. Nu varnas för att låginkomsttagare, äldre och gymnasister riskerar sämre matvanor.

I en ny rapport gör Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm en prognos om kort- och långsiktiga viruseffekter på kosten.

– Det är framför allt äldre och resurssvaga personer i samhället som riskerar att få för lite i sig av vissa näringsämnen. Det behövs bra och balanserad kost för att upprätthålla immunförsvaret, säger Liselotte Schäfer Elinder, handläggare på enheten för hälsofrämjande levnadsvanor vid CES.

Hon ser flera aspekter som kopplar coronakrisen till sämre matvanor: Äldre kommer inte ut för att handla lika lätt. Gymnasierna är stängda och därmed skolbespisningarna. Frukt och grönsaker är relativt dyrt per kalori.

– Det är inget nytt problem att många inte äter tillräckligt hälsosam kost. Men det riskerar att bli värre för vissa grupper, som de med låg inkomst och den gruppen kan ju bli större nu, säger Liselotte Schäfer Elinder.

– Risken är att frukt och grönt blir ännu dyrare på grund av brist på säsongsarbetare under krisen.

CES varnar även för marknadsföring av kosttillskott och hälsokostpreparat som påstås stärka immunförsvaret och skydda mot virus och bakterier.

– Det finns inga vetenskapliga studier som styrker påståenden om att stora doser vitamin C eller fiskolja skyddar mot coronavirus och dess effekter, säger Liselotte Schäfer Elinder.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE