Kim Eriksson fortsätter slåss för kortare straff – överklagar igen

Publicerad 2019-06-24

Trots två överklaganden har myndigheterna vägrat ändra på Kim Eriksson Sirawans fängelsestraff.

Nu tar han fallet till en högre domstol – och fortsätter kämpa för att släppas ut tidigare.

– Han känner sig lurad, säger hans advokat Harri Keränen.

I åtta år har svenske Kim Eriksson Sirawan, 38, suttit inspärrad i flera ökända thailändska fängelser.

Det var efter en polisrazzia sommaren 2010 som han avslöjades med ett knarklaboratorium och 53 gram metamfetamin i sitt garage i Rayong utanför Bangkok.

2011 dömdes han till döden men fick sedan straffet omvandlat till livstids fängelse. Påföljden tidsbestämdes efter en benådning och blev 36 år och åtta månader i fängelse.

”Gjort fel bedömning”

I januari i år överfördes han till Sverige för att avtjäna resten av knarkdomen på en svensk anstalt. I samband med det omvandlades straffet ytterligare en gång till 18 års fängelse.

När Kriminalvården gjorde en strafftidsberäkning räknade de av sammanlagt 3 153 dagar för tiden han redan suttit frihetsberövad.

De la sedan på tre år och tre månader på grund av en tidigare dom – något som svensken bestrider.

Han kopplade in advokaten Harri Keränen som i snart ett halvår tagit strid mot myndigheterna. De begär att Kim Eriksson Sirawan ska få lämna fängelset den 18 juni 2022 i stället för datumet Kriminalvården bestämt, den 6 augusti 2024.

De överklagade direkt strafftidsbeslutet, men fick avslag.

Senare under våren gjorde de ett nytt försök hos Förvaltningsrätten, som gick på Kriminalvårdens linje och vägrade förkorta straffet.

Nu överklagar de ytterligare en gång – och tar strid i Kammarrätten, som är en högre instans.

– Jag har pratat med Kim om det här och enligt mig har Förvaltningsrätten gjort en felaktig bedömning, säger advokaten Harri Keränen.

”Känner sig lurad”

I skrivelsen till Kammarrätten framför de bland annat att den svenska regeringens överenskommelse med Thailand gick ut på att det skulle handla om ett 18 år långt fängelsestraff.

– Det är en skyldighet att följa avtalet med Thailand, och i avtalet framgår det tydligt att Kim måste godkänna strafftiden för att den ska gälla. Kim har däremot aldrig godkänt den svenska strafftiden där man plussat samman tidigare domar, utan enbart den thailändska strafftiden om 18 år.

I överklagandet uppger de också att flera liknande fall tidigare prövats i Europadomstolen, och att det bryter mot reglerna att inte följa avtalet som upprättas när man utlämnar fångar.

– Han känner sig lurad, just på grund av att den informationen han fick från första början när han signerade avtalet var att det skulle handla om 18 år, men när han plötsligt kommer till svensk mark så plussar Kriminalvården på de här åren, och det har Kim aldrig blivit informerad om förrän han kom till Sverige, och det har han aldrig signerat heller.

Kammarrätten i Stockholm kommer nu pröva målet.