Publicerad:
Uppdaterad:

Linnea vill varna för kedjehackaren på Snapchat: ”Vidrigt”

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Linnea, 22, och hennes fem kompisars Snapchat togs över inom loppet av två timmar av en listig hackare. Hon kunde se hur intima bilder laddades ner till en annan telefon utan att kunna stoppa det.

– Det kändes som att någon gjorde inbrott på ens själ.

Linnea, 22, från Stockholm väcktes klockan halv sju på valborgsmorgonen av hennes kompis som ringde och väckte henne. Någonting stod inte rätt till med hennes Snapchat.

– Hon sa att någon skrivit från min Snapchat: ”Hej, kan jag få låna din Snapchat, det är en tjej som inte svarar, jag vill se om hon svarar från din, jag tror att hon har blockat mig”.

1 av 2 | Foto: Privat.
Linnea och hennes vänner hackades på Snapchat.

Kompisen hade gett ut sitt konto och lösenord i förtroende till personen hon trodde var Linnea. Hon hade även fått mejl från Snapchat som varnade för att någon annan kunde ha tagit över hennes konto.

– Båda våra konton blev hackade där och då. Det var fruktansvärt vidrigt. Det kändes som om någon gjorde inbrott på ens själ.

Kunde se hur privata bilder laddades ner

Hon kunde se från sin pojkväns mobil hur hackaren laddade ner privata och intima bilder från deras konversation till sin egen telefon – utan att kunna göra någonting.

Bara minuter efter hade Linneas bästa väns kompis och deras kompisar också blivit hackade på samma sätt.

– Totalt blev fem kompisar hackade inom loppet av två timmar. Alla hade gett ut sina konton i förtroende och hackats.

”Vet inte om bilderna hamnar på Darknet”

Hon berättar att hackaren lyckats skicka live-bilder på kompisarna till deras kompisar för att övertyga om att det var dem och att det var ok att lämna ut sitt lösenord.

– Vi vet inte om han vill utpressa eller hänga ut oss på något sätt. Min kompis har barn och hackaren har alla bilderna på barnet. Vi vet ju inte om de hamnar på Darknet eller om våra privata bilder hamnar på någon sida.

Vill varna andra

Linnea fick höra genom Facebook-grupper att fler blivit utsatta för Snapchat-hackaren. Därför vill hon nu varna andra – framför allt tjejer, berättar hon.

– Tjejer verkar mest utsatta. Lämna aldrig ut ditt konto eller ditt lösenord, även om det är din bästa vän, ring och dubbelkolla först då. Byt lösenord ofta och välj långa och svåra kombinationer.

Händelsen har polisanmälts.

Publicerad:
Publicerad: