Nattåg många timmar försenade

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flera tåg har stått stilla i Ånge. Arkivbild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Flera tåg har stått stilla i Ånge. Arkivbild.

Tre nattåg blev stående strömlösa i många timmar i Ånge i Västernorrland. För passagerarna handlar det om förseningar på minst 15 timmar.

Det var ett ledningsfel som stoppade tre södergående persontåg och ett godståg i Ånge natten till söndagen.

– Det här inträffade vid tretiden inatt. Det är en bärlina, alltså det som håller uppe kontaktledningen som ger el till tågen, som är av, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det planerade underhållsarbetet på Mittbanan under helgen gjorde att trafiken inte kunde ledas om den vägen. Situationen förvärrades ytterligare av att SJ inte kunde få fram ersättningsbussar.

Drar förbi tågen

Vid 14-tiden på söndagseftermiddagen beslöt Trafikverket att avbryta reparationsarbetet och låta ett diesellok dra de strandsatta tågen förbi det strömlösa området.

– Klockan 16.10 kunde man dra de första två nattågen förbi platsen. Sedan tar loket med sig ett godtåg till Ånge och när man kommer dit tar man med sig ytterligare ett nattåg söderut, berättar Denny Josefsson.

För passagerarna handlar det om minst 15 timmars försening. Exakt hur stor förseningen blir är för tidigt att säga, enligt SJ.

Passagerare ersätts

Carina Axelsson på SJ:s pressjour kan inte säga hur många passagerare det rör sig om men säger att resenärerna kommer att kompenseras "till 100 procent och förmodligen mer därtill".

– Vi har redan betalat tillbaka fullt biljettpris till samtliga resenärer. Utöver det så ger vi vid extraordinära händelser en extra ersättning. Hur stor den blir har vi inte bestämt än. När vi sett att våra kunder kommit till sina slutdestinationer ska vi se vilken ytterligare kompensation vi kan ge våra kunder, säger Carina Axelsson.

Publicerad: