Svåra bränder i Australien – "himlen glödde"

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2019-11-09

Minst tre personer har omkommit och flera saknas i svåra terrängbränder i New South Wales i östra Australien.

Svenskan Lisa Severinsson, som bor i delstaten, säger att himlen färgades rödorange.

Över 80 bränder rasar i New South Wales, varav 36 är bortom kontroll i det torra landskapet, pådrivna av kraftiga vindar, rapporterar AFP.

Omkring 150 bostäder har förstörts, uppger myndigheterna.

– Läget är värre än allvarligt, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian vid en pressträff, och betonar att situationen kan förvärras.

Förlorat sitt hus

Samhället Glen Innes, där två personer dött, är hårt drabbat, enligt räddningstjänsten. Borgmästaren Carol Sparks är en av dem som har förlorat sitt hus. Hon befarar att hela stan är borta, och säger att människor har förlorat allt de äger i lågorna.

– Mina grannar är på sjukhus, de var där när huset förstördes, säger hon till lokaltidningen Glen Innes Examiner.

I byn Wytaliba ett par mil öster om Glen Innes har skolan brunnit upp.

– På sätt och vis har jag trott att klimatförändringarna skulle kunna drabba samhällen på det här sättet, säger Sparks och berättar att värmen orsakat torka i området.

– Det är förödande.

Himlen färgades orange

Flera av bränderna härjar i närheten av kuststaden Port Macquarie, där svenskan Lisa Severinsson bor. Hon berättar att himlen på fredagen plötsligt färgades rödorange.

– Det var som att någon hade släckt lampan. Det var helt sjukt, det var som om hela himlen glödde, säger hon till TT.

Därefter började stora askflagor att falla, vilket ledde till oro över att de skulle kunna orsaka nya bränder.

Severinsson försöker att hålla sig uppdaterad via nyheter och appar. En av de större vägarna har skurits av till följd av bränderna.

– Det är helikoptrar och flygplan som flyger över oss. Det är väldigt rökigt, även om det har lugnat sig lite, säger hon på lördagseftermiddagen, lokal tid.

Stort samtalsämne

Bränderna är det stora samtalsämnet i Port Macquarie.

– På Facebook skriver många att det finns rum om någon skulle behöva evakueras. Alla donerar mat och vatten till brandmännen. Det verkar som att samhället har gått samman, säger Lisa Severinsson.

Även norr om New South Wales, i delstaten Queensland, rasar omkring 70 bränder. Tusentals boende i närheten av semesterstaden Noosa har evakuerats, och fått tillbringa natten i evakueringscenter.

– De här bränderna kan förändras väldigt snabbt. Det är väldigt torrt för tillfället och vindarna beräknas ta fart i eftermiddag, säger delstatens premiärminister Anastasia Paluszek vid en pressträff.