Halkkaos efter kraftigt snöfall – flera olyckor på kort tid

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Flera olyckor och extremt väglag orsakade stora problem i Västmanland och Örebro län.

Sju bilar krockade på E18 i Västerås och polisen uppmanade bilister att välja en annan väg.

– Det är just nu väldigt besvärligt i trafiken, säger Christina Hallin vid polisen under eftermiddagen.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som SMHI gick ut och varnade för regn och snöfall i framförallt Örebro län och Värmlands län.

Under dagen utökades klass i varningen till Dalarnas län och Västmanlands län där det väntas komma uppemot fem centimeter blötsnö under eftermiddagen och kvällen.

Runt 17-tiden uppmanade polisen i Västmanland bilister att försöka undvika E18 förbi Västerås efter en kökrock. Då hade sju bilar kolliderat vid Vallbymotet i västlig riktning.

”Det är mycket trafik på E18 och denna olycka i kombination med ytterligare en trafikolycka vid Bäckybmotet har lett till att framkomligheten är mycket begränsad på E18. Välj om möjligt en annan väg” skriver Daniel Wikdahl vid polisen klockan 17.02.

Polisen: Extremt halt

Redan under eftermiddagen ställde ovädret till med problem i trafiken.

– Det har varit fler olyckor, framförallt i Örebro län, där det verkar vara extremt halt på sina håll, säger Christina Hallin vid polisens ledningscentral.

Under mindre än två timmar hade polisen fått in larm om 6-7 olyckor i länet.

Inga allvarliga skador

Bland annat skedde en olycka mellan en personbil och en buss på E18 i höjd med Villingsberg i riktning mot Karlskoga vid 14.15-tiden medan en olycka med två personbilar inblandade skedde på E20 i centrala Laxå inträffade vid 15-tiden.

Samtliga beror på halka enligt polisen.

– Som tur var medförde ingen några allvarligare personskador men några personer har förts till sjukhus med ambulans för kontroll, säger Christina Hallin.

Även i Västmanlands län har det inträffat olyckor på grund av kraftigt snöfall och halka.

Mycket begränsad framkomlighet

Enligt Trafikverket är det just nu mycket begränsad framkomlighet i både Örebro län och Västmanlands län, framförallt på dom mindre vägarna.

Snöfallet beräknas fortsätta under fredagskvällen och natten mot lördag.

Halkbekämpning och plogning pågår och har gjorts sedan fredag förmiddag uppger Trafikverket som tillägger att man framförallt prioriterar Europavägarna.

Trafikanter uppmanas att främst välja Europavägarna E18 och E20 som färdväg.

Publicerad:

LÄS VIDARE