Det här händer i Malmö på årets mansdag

Publicerad 2019-11-19

Marco Vega är aktiv i MÄN Malmö/Lund.

Internationella mansdagen är här.

En dag då organisationen MÄN fokuserar på våldet bland männen.

– Det är viktigt att ha en dag där vi fokuserar på saker vi kan göra något åt, säger Marco Vega, medlem och aktivist.

Internationella mansdagen infaller årligen den 19 november med syftet att uppmärksamma mäns bidrag till arbetet, fokusera på mäns hälsa, lyfta fram positiva manliga förebilder samt arbeta för jämställdhet.

På årets dag väljer organisationen MÄN, vilka verkar för jämställdhet och mot våld, att nationellt lyfta kampanjen #allamän.

– Det är ett sätt för att kunna säga att alla kan engagera sig i frågan. Du behöver inte vara en person eller man som blivit utsatt eller som utsatt andra - utan vi säger alla män, säger Marco Vega, aktivist och medlem i MÄN Malmö/Lund, och menar att man på så vis kan få fler att reflektera.

– Det blir desto enklare att ändra samhället om fler engagerar sig.

Inget speciellt i Malmö/Lund

Även om organisationen den 19 november arrangerar specifika event på flera orter i landet kommer lokalavdelningen i Malmö/Lund inte att göra något enskilt i området.

– Vi har valt att inte göra så mycket då det är en del skolor och verksamheter som lyfter frågan. Vi vill istället vara organisationen som är där hela året och alltid har möjlighet att engagera sig, säger Marco Vega.

Däremot råder det ingen tvekan om att de anser att Internationella mansdagen fyller en viktig funktion.

– Det är viktigt eftersom att män finns, män tar plats och män har någonting att säga. Det är viktigt att ha en dag där vi fokuserar på saker vi kan göra något åt.

Marco Vega är tydlig med att våldet existerar i alla samhällsklasser och över alla politiska gränser - men att männen är den gemensamma nämnaren.

”Modiga men samtidigt sårbara”

Även om det finns flera aspekter menar MÄN att det viktiga är att ändra synen på maskulinitet - och i synnerhet få bukt med det våld som finns på många håll i samhället.

– Från organisationens håll har man det här året framförallt valt att motverka våldet som huvudingång. Det är på grund av det som hänt efter #metoo och som fortfarande händer i efterdyningarna av #metoo.

För att minska våldet menar MÄN att männen måste få visa sig svaga.

– Vi är ute efter män som är modiga men samtidigt sårbara. Man ska kunna visa styrka men även visa svaghet på ett sätt som i dag inte är så tillåtet.

– Oförmågan för män att göra det gör det möjligt att skapa våldet som uttrycksform. Våld är en uttrycksform men vi måste hitta nya vägar att visa våra känslor som vi är dåliga och otränade på att hantera och leva med.

Samtal grunden enligt MÄN

När det gäller våldet i samhället utförs det till en klar majoritet av män. För att minska det menar Marco Vega att man måste börja med de allra yngsta men samtidigt inte utesluta någon.

Det handlar enligt honom bland annat om träffar där pappor möts för att ge varandra stöd och om att möta pojkar vid skolors värdegrundsdagar.

– Det gäller att starta samtal där man pratar om de negativa effekterna av maskulinitetsnormerna men även lyfta konstruktiva aspekter med maskulinitetsnormer. Det handlar inte om att feminisera männen eller minska manligheten, utan om att stärka idén om att vara man.