Assistansjättes tappade tillstånd oroar minister

Lars Larsson/TT

Annika Andersson/TT

Publicerad 2023-02-01

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Arkivbild.

Landets största aktör inom personlig assistans, Humana, står inför hotet att behöva stänga ner om en dryg vecka om inte en domstol ger respit. Över 2 000 personer med assistans och 11 000 anställda berörs.

– Jag är orolig och känner med de brukare som nu är oroliga, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Hon framhåller att regeringen arbetar med att skaffa sig information om det uppkomna läget för att ta ställning till om det finns skäl att agera på något sätt.

– Det är för tidigt att uttala sig om det enskilda fallet, säger Waltersson Grönvall om vad som skett och vad Inspektion för vård och omsorg (Ivo) kritiserar hos Humana.

Drogs in

Inspektionen för vård och omsorg meddelade i tisdags att Humanas tillstånd att bedriva personlig assistans dras in på grund av vad Ivo anser är allvarliga och omfattande brister. Det grundas bland annat på beslut från Försäkringskassan om återkrav av stora belopp i assistansersättning.

Men också på klagomål från kommuner och några fall där anställda saknat arbetstillstånd. Redan den 10 februari ska Humana assistans AB, som driver assistansen, ha avvecklat verksamheten.

Bolaget har flaggat för att en begäran om inhibition ska lämnas in så snart det bara går. Om förvaltningsrätten säger ja till den kan verksamheten fortsätta till dess att ett överklagande från bolaget har kunnat prövas, det vill säga även efter den 10 februari. Bolaget har goda förhoppningar om ett ja.

– - Ja, vi är övertygade om detta, men vi kan ju inte svära på att vi får det, säger Patrik Silverudd, pressansvarig hos Humana.

Systemfel?

Förra sommaren fick flera assistansbolag i en annan koncern tillstånden indragna av Ivo på grund av brister. Då berördes över 500 brukare.

Nu handlar det om fyra gånger så många. På frågan om regeringen ser något mer grundläggande problem på området säger Waltersson Grönvall att kontroll och uppföljningar görs av Ivo. Men det kan uppkomma en situation där fler åtgärder behöver övervägas.

Drygt 13 300 personer har för närvarande statlig assistansersättning och har det för att deras behov av hjälp i vardagen bedöms så stora att det krävs för att kunna leva ett relativt sett normalt liv. Personer med mindre omfattande behov kan få assistans genom kommunen. Humana ordnar assistansen för över 2 000 personer och därmed berörs också, förutom 11 000 anställda, också en stor mängd anhöriga.

Får rycka in

Om Humana måste avveckla är det, om inte andra privata assistansbolag kan ta över, kommunerna som har det yttersta ansvaret för att de får hjälp de har rätt till.

Humana har försökt kontakta så många berörda som det går, enligt Patrik Silverudd.

Vad råder då Humana brukare och anställda till?

– - Att ta det lite lugnt och andas. Det är klart att det är många som är oroliga över sin situation på olika sätt både bland kunderna och de personliga assistenterna, naturligtvis, det är klart att det var en omvälvande nyhet för många, säger han.

Humana assistans omsatte 2021 över 2,8 miljarder kronor och gjorde ett resultat på 193 miljoner kronor. Humanaaktien är noterad på börsen och kursen störtdök efter Ivos besked.