Varning för ökat minhot efter dammkollapsen

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2023-06-07

Översvämmade hus i staden Cherson i södra Ukraina.

Förstörelsen av Kachovkadammen kommer att få katastrofala följder för arbetet med att lokalisera landminor i det drabbade området, varnar Röda Korset.

– Vi visste var farorna fanns. Nu vet vi inte det längre. Allt vi vet är att de finns någonstans nedströms, säger Erik Tollefsen, chef för Internationella rödakorskommitténs (ICRC:s) enhet för avminering.

– Det här är ett stort bekymmer eftersom det inte bara kommer att påverka befolkningen, utan alla som kommer dit för att hjälpa.

ICRC har under flera månader bistått Ukraina vid minröjningsoperationer genom att kartlägga och markera minfält samt tillhandahålla utbildning och utrustning.

– Nu har allt det spolats bort, säger Tollefsen.

ICRC vet inte hur många minor som kan ha varit utplacerade eller hur många som har sköljts i väg med vattnet, men uppger att de riskerar att utgöra ett hot i decennier framöver.

Tollefsen tillägger att det nedströms från dammen i regionen Cherson finns många så kallade ”defensiva minfält” som har byggts upp av båda sidor under kriget.

– Parterna i kriget har inte uppgett någon siffra över antalet minor som lagts ut. Vi vet bara att siffrorna är enorma, säger han.

Även FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha) har varnat för att översvämningar och vatten som rör sig snabbt kan föra med sig minor och explosiv ammunition till nya områden som tidigare bedömts som säkra och därmed utsätta fler människor för fara.