Uppgifter: Pro-ukrainska ryska partisaner har tagit gränsstad

Publicerad 2023-05-22

Ryska partisaner som vänt sig mot Kreml hävdar att de ockuperat en gränsstad i Ryssland.

Ockupationen är inte bekräftad, men bilder från platsen har delats på sociala medier.

– Något fruktansvärt håller på att hända, säger en kvinna som filmar en helikopter i staden.

Gerillagruppen ”Legionen rysk frihet” beskriver sig själva som anti-Putin och anti-Kreml. De hävdar nu att de intagit en gränsstad i Belgorod i Ryssland.

Både Ryssland och Ukraina har bekräftat att det har förekommit strider i regionen, men inget mer än så.

Enligt The Guardian är det därför oklart hur många personer som ska ha dödats och skadats vid gränsen.

Ryska helikoptrar i närheten av gränsstaden.

Bildmaterial från platsen

De ryska partisanerna som strider på Ukrainas sida hävdar att de tagit staden Kozinka och att de därifrån skickar trupper in i den ryska regionen Belgorod.

På bilder som uppges visa en gränsstation kan man se döda personer. På en filmsnutt ser man en rysk officer liggande med ansiktet nedåt i en blodpöl bredvid flera ryska pass och andra dokument.

På samma video ses militärfordon avancera mot gränsstationen.

Hundratals bilar kan ses lämna området på en annan film.

– Något fruktansvärt håller på att hända, hörs en kvinna säga medan hon filmar en helikopter ovanför Kozinka.

En annan oberoende rysk styrka som strider på Ukrainas sida, den ryska frivilliga kåren, har också uppgett att de deltagit i striderna vid gränsen.

Putin informerad

Det står klart att det har förekommit strider i den aktuella regionen. Guvernören i Belgorod har bekräftat att man blivit attackerade.

Vladimir Putin.

”Sabotage- och spaningsförband från Ukraina har tagit sig in på Grayvoron-distriktets territorium. Den ryska federationens väpnade styrkor, tillsammans med gränspatruller och FSB, vidtar nu nödvändiga åtgärder för att eliminera fienden”, skrev guvernören efter attacken enligt The Guardian.

Det finns i nuläget emellertid inga bekräftade uppgifter på att de ryska partisanerna kontrollerar de områden som de påstår.

Enligt The Guardian ska den ryska presidenten Vladimir Putin blivit informerad om striderna vid gränsen. Men Kreml ska ha uppgett att man misstänker att attacken ska ha genomförts för att flytta fokus från striderna i och omkring den ukrainska staden Bakhmut.

Flera bilar försöker lämna området.

Tar inga order från Ukraina

Ukraina ska ha avvisat alla uppgifter om kontakter med de ryska partisanerna. I stället har man uppgett att de aktuella förbanden agerar på egen hand.

Andrej Yusov, talesperson för den ukrainska armén, ska under dagen i dag uppgett att partisanerna opererar i området och att de ska ha genomfört anfall.

Det rapporterar The Guardian.

En annan ukrainsk talesperson, Mykhailo Podolyak, uppger att Kiev inte haft något att göra med attackerna.

De ryska partisanerna ska ha utfört dem på egen hand.

”Som ni redan vet så säljs det stridsvagnar i ryska militärbutiker, och de här underjordiska gerillagrupperna består av ryska medborgare”, skriver Podolyak.