Interfax: Åtta personer gripna efter explosion på Krimbron

Publicerad 2022-10-12

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har gripit åtta personer som misstänks ligga bakom explosionen på Krimbron.

FSB uppger att den ukrainska militära säkerhetstjänsten organiserat dådet, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ukrainas inrikesminister Andrej Yusov avfärdar den ryska federala säkerhetstjänsten FSB:s utredning som nonsens, rapporterar The Guardian.

Tidningen hänvisar till Reuters där inrikesministern beskriver FSB och en undersökande kommitté som "falska strukturer som tjänar Putins regim, så vi kommer definitivt inte kommentera deras uttalanden".

Broexplosionen inträffade den 8 oktober, när en lastbil körde över bron och sprängdes. Nu har den ryska säkerhetstjänsten FSB gripit fem ryska medborgare och tre medborgare från Ukraina och Armenien.

Den ryska Undersökningskommittén – motsvarigheten till åklagarmyndigheten i Sverige – har tillsammans med FSB kommit fram till att explosivt material gömdes på pallar med byggmaterial som vägde 22,7 ton. De forslades sedan med båt från den ukrainska hamnstaden Odesa över Svarta Havet till Bulgarien.

FSB namnger fem personer som sedan ska ha organiserat frakten av det explosiva materialet vidare till en georgisk hamn, och därifrån till Armeniens huvudstad Jerevan.

Säger att bomben forslades med lastbil

Den 4 oktober forslades sprängämnena från Armenien via Georgien i en lastbil av märket DAF 4 till en lastterminal i Krasnodar-området i Ryssland, enligt FSB och Undersökningskommittén.

Den 7 oktober ska dokumenten angående lasten ha ändrats, bland annat ska en icke existerande firma på Krim-halvön ha angetts som mottagare.

Dagen efter, den 8 oktober, ska en namngiven rysk man, född 1971, ha kört lastbilen med sprängämnen över Krim-bron. Klockan 06:03 lokal tid exploderade lasten, vilket kraftigt skadade bron. Fyra personer ska ha dött i explosionen.

Eldklotet blev enormt och nådde direkt upp till järnvägsbron ovanför vägdelen.

En namngiven medarbetare vid den ukrainska militära säkerhetstjänsten ska ha koordinerat lastens rörelser, skriver Interfax med hänvisnings till FSB.

Rysslands president Vladimir Putin uppgav i måndags att Ukraina ligger bakom broexplosionen.

– Det finns inga tvivel om att det är ett terrordåd, med syftet att förstöra viktig civil rysk infrastruktur, sade Putin då.

Förutom de åtta gripna uppges ytterligare fyra personer vara misstänkta för inblandning i broexplosionen.