GW:s känga efter utredningen: ”Tar heder och ära av Löfving”

Uppdaterad 2023-02-27 | Publicerad 2023-02-26

Leif GW Persson riktar hård kritik mot rikspolischef Anders Thornberg och utredaren Runar Viksten.

Rapporten om Mats Löfving är en” offentlig avrättning” , enligt kriminologen.

– Det är häpnadsväckande, säger han i SVT:s Agenda.

I SVT:s Agenda gav Leif GW Persson sin syn på utredningen om Stockholms tidigare regionpolischef Mats Löfvings misstänkta jäv.

Och han riktar svidande kritik mot rikspolischef Anders Thornberg och utredaren Runar Viksten.

– Hela resan är jag kritisk mot. Det blev fel redan från början. Man har en pågående brottsutredning och tillsätter någon slags parallell utredning. I normala fall skulle man ha väntat och låtit brottsutredaren och åklagaren säga sitt.

– Sedan ska utredaren tas utifrån och fungera efter objektivitet. Här får Thornberg välja utredare. Det är ingen bra början på en utredning för då ifrågasätter man utredningens legitimitet.

”Svartmålar”

GW ifrågasätter även Vikstens rekommendation om att sparka Löfving.

– Att han säger att han ska ha sparken och fråntas chefsbefattningen på en offentlig presskonferens är ett fullkomligt häpnadsväckande uttalande. Och att både utredaren och hans uppdragsgivare Thornberg tar heder och ära av Löfving, det är så nära en offentlig avrättning man kommer, säger han i SVT:s Agenda.

– Här har vi tre personer inblandade som har helt olika intressen. Då ska inte en av dem utse utredare. Den här öppenhet ska inte resultera i att man svartmålar en av dem.

SVT: Men Runar Viksten är en erfaren domare och chefsrådman?

– Han ger inte mig det intrycket. Det är ingen jag skulle använda om jag gör en utredning.

GW säger att han ”inte trodde sina öron och ögons vittnesbörd” när han läste rapporten.

– Det är alldeles uppenbart att Löfving ensam fått bära hundhuvud. Jag tror det är mycket mer komplicerat än så. I Thornbergs fall är frågan om han uppfyllt det som åligger en chef och det har han inte gjort i arbetsrättslig mening. Det här strider mot arbetsrätten.

Han ger även sin syn på rikspolischef Anders Thornbergs framtid på posten.

– Gissningsvis tar han sitt förnuft till fånga och begär att få sluta i morgon.

”Ambition att det ska vara objektivt”

I Runar Vikstens rapport faller all skuld på Mats Löfving medan rikspolischef Anders Thornberg inte anses ha gjort något fel. På frågan om det är lämpligt att ta ett utredningsuppdrag från en av personerna som granskas, säger utredaren:

– Jag har gjort flera utredningar åt myndigheter och det är inte så att man tittar om slutsatserna kommer misshaga uppdragsgivaren eller inte. Det vore fullständigt befängt om man som utredare skulle ha det förhållningssättet. Man går in som utredare och gör det förutsättningslöst och har en ambition att ska var objektivt på alla sätt.

Det har även kritiserats från flera håll att Viksten meddelat sina slutsatser om att Löfving borde skiljas från sin post innan någon dom meddelats.

– Jag måste presentera min utredning inom den tidsram jag har. Detta tal om att vänta på brottsutredning, åklagaren hade inte ens skrivit ihop en stämningsansökan innan jag presenterade min utredning. Skulle man vänta på detta handlar det så vitt vad jag kan bedöma om ett till två år. Det var förstås totalt oacceptabelt för polisledningen.