Så används Tiktok av kriminella nätverk

Uppdaterad 2023-04-14 | Publicerad 2023-04-11

Det egna nätverket hyllas och mördade fiender hånas.

Kriminologen Amir Rostami tycker att Tiktok borde ta ett större ansvar i att rensa upp bland våldsklippen.

– Gängen gör det här för att få ut sitt budskap och bygga sitt varumärke.

I februari 2022 sköts en 23-årig man till döds i Södertälje. Ett tiotal skott avlossades mot bilen där han satt, och mordet var startskottet för en dödlig falangstrid inom Södertäljenätverket.

Månader senare florerade en film från 23-åringens begravning på Tiktok och som fått tusentals visningar. Filmen hade redigerats med en bild samt ljudeffekt som hånade dödsoffret.

Videon skulle även komma att dyka upp i polisens förundersökning gällande ett utpressningsförsök där personer från falangerna Saltskog och Ronna var inblandade.

På Tiktok finns videor som sprider nätverkets våldskapital och som senare alltså tas upp i polisens utredning.

– Man kan jämföra med ett företag, man vill bygga sitt varumärke, sända ut sitt budskap till sina sympatisörer, medlemmar, men också folk runt omkring, säger kriminologen Amir Rostami.

Hånade rivaliserade falangen

I polisens förundersökning framgår det att dödsoffret kopplas till den så kallade Ronnafalangen i Södertäljenätverket som under 2022 varit i konflikt med Saltskogsfalangen.

”Syftet med filmen tycks vara att håna Ronnafalangen och den avlidne”, står det i utredningen om filmen gällande den ihjälskjutne 23-åringen.

För flera kriminella nätverk är det viktigt att håna och visa upp sitt våldskapital på Tiktok.

– De vill kränka motståndaren och håna offret. Det handlar om att stärka det egna varumärket och förstöra motpartens, säger han.

Skulle du säga att det här leder till ökad brottslighet?

– Det ökar pressen för motståndaren att hämnas. Men det är alltid svårt att säga vad som leder till ökad brottslighet. Men det leder till ökad attraktionskraft. Att skylta med sin makt och därigenom få större inflytande, säger Amir Rostami.

Hyllade Tiktok-konto

I det aktuella fallet, där domen ännu inte meddelats, ska tre gärningsmän ha pressat en man på att betala dem pengar. 

När åtalet väcktes förekom ett Tiktok-konto som en del av polisens förundersökning.

Bland annat hade en medlem i Södertäljenätverket, som åtalades för utpressningsförsök, skickat vidare filmerna i en chattkonversation följt av texten: 

”Fet redigering eller vad tycker ni” och skickade en länk till Tiktok-kontot som bland annat visade en dödsskjutning i stadsdelen Ronna från förra året.

Kontoadministratören hade i filmen skrivit ”Eran dag kommer” följt av flera hashtags, däribland Saltskog. Den andra filmen hånade alltså ett dödsoffer.

”Borde ta ner filmerna”

Men med den nya utvecklingen följer också ett ansvar menar Amir Rostami som vill se en förändring. 

– Det här är en kommunikationsstrategi. Jag skulle vilja att vi hanterade det så som vi hanterade propaganda från våldsbejakande extremismen som IS. Det här är propaganda från kriminella organisationer med liknande syfte.

Han skulle vilja se att Tiktok stänger ner vissa konton.

– Det tycker jag. Det mediala utrymmet ger dessa personer och gängen ökade handlingsutrymme, det ger dem resurser, det är därför de ägnar sig åt det och just därför behöver vi begränsa det. Genom att begränsa deras kommunikationskanaler begränsar vi deras marknadsföring, säger Amir Rostami.

Aftonbladet har sökt Tiktok och frågat hur de ser på kriminologens kritik. Båda klippen som omnämns i denna artikel ligger fortfarande kvar på plattformen.

”Vi uppdaterade våra Community Guidelines nyligen för att tydliggöra vad som gäller, men också hur riktlinjerna tillämpas. Dessa community guidelines gäller allt och alla på Tiktok. Vi har tar också kontakt med myndigheter när det bedöms lämpligt.”

Vidare skriver företaget att ”en väldigt stor del av de innehåll och konton som bryter mot riktlinjerna tas bort snabbt och ofta innan de fått spridning.