Allt fler kommuner utfärdar bevattningsförbud

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-07-24

"Bevattningsförbud utfärdas ofta på orter där befolkningen ökar mycket under sommaren och när vädret är bra", säger Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg på Svenskt vatten.

SMHI varnar för att stora delar av landet kan drabbas av vattenbrist under den kommande månaden. Och allt fler kommuner inför bevattningsförbud.

– Det här sker ofta på orter där befolkningen ökar mycket under sommaren och när vädret är bra, säger Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg på Svenskt vatten.

Hittills i sommar har temperaturen varit över det normala för årstiden i hela landet. SMHI gick i veckan ut och varnade för låga flöden i stora och medelstora vattendrag i Blekinge, Jönköpings och Kalmar län. Och samtidigt ser man låga nivåer av grundvatten i de mindre vattenmagasinen i Götaland, Värmland och södra delarna av Norrlandskusten.

– Det är främst de mindre vattendragen och de mindre vattenmagasinen som påverkas av värmen och bristen på regn. De större grundvattenmagasinen dröjer det längre tid innan de påverkas, säger Matilda Cresso, vakthavande hydrolog på SMHI.

Utfärdar bevattningsförbud

I sommarvärmen utfärdar nu fler och fler kommuner bevattningsförbud eller vädjar om att invånarna ska vara sparsamma med vattenförbrukningen. Särskilt gäller det på Gotland och Öland, i Blekinge och sydöstra Småland.

– Bevattningsförbud betyder att nu är det skarpt läge, säger Fredrik Vinthagen.

Bevattningsförbud innebär ofta förbud att vattna trädgårdar och att använda kommunalt vatten för att fylla pooler. Men besluten är lokala och kan variera från kommun till kommun.

Varje beslut är samtidigt en uppmaning till alla invånarna att spara på vatten. Inte borsta tänder eller diska i rinnande vatten, stänga av vattnet när man tvålar in sig i duschen och kanske köra tvätt och diskmaskiner på tider när förbrukningen är mindre.

En kapacitetsbrist

Det är lätt att tänka att bevattningsförbud utfärdas för att vattnet håller på att ta slut i grundvattenmagasinen. Men orsaken är ofta en annan. När värmen slår till vill vi svalka oss och förbrukar mer vatten.

– För drygt hälften av kommunerna är det inte brist på råvatten, utan en kapacitetsbrist. Och då pratar vi om att vattenverket och ledningsnätet inte får ut vattnet när alla vrider på kranarna samtidigt, säger Fredrik Vinthagen.

Till exempel överväger Österlens VA att sänka vattentrycket för att hinna producera mer vatten, enligt Johan Nyholm som är chef för drift och underhåll på Österlen VA till P4 Kristianstad.

Men förbuden kan vara mer långsiktigt tänkta än vi kanske tror.

– Det är så att bevattningsförbundet ofta är en förebyggande åtgärd. Man blickar framåt mot den allra torraste perioden som normalt är augusti och september. Kommunerna inför bevattningsförbud nu så att vattnet inte tar slut om en månad eller två, säger Fredrik Mossmark, hydrogeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

”Naturell vattenbrist”

Men det finns kommuner där vattenbristen är verklig.

– Ren naturell vattenbrist har vi på orter där man är beroende av grundvatten. Och om grundvattenreservoarerna inte blivit påfyllda under vinterhalvåret så har man ju mindre från början när värmen kommer, säger Fredrik Vinthagen.

Utifrån data från SGU kan man konstatera att nivåvariationerna mellan högsta och lägsta har nivå har ökat på många ställen under de senaste femtio åren.

– Vi kan också se att vegetationsperioden har blivit längre med ett par veckor under samma period. Och växterna använder mycket vatten och också det påverkar grundvattenbildningen, säger Fredrik Mossmark.