Haiti

Här slår mördarna till mot Haitis president

Av: 

Niklas Eriksson

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Här stormar beväpnade män president Jovenel Moïses hem:

”Backa. Det är en DEA-operation”.

Minuter senare är presidenten mördad.

Vid 01-tiden natten mot onsdag, lokal tid, började mörkt klädda män röra sig i Port-au-Prince-förorten Petition Ville.

Kort senare var president Jovenel Moïse död och hans hustru skottskadad.

Grannar till presidenten fångade delar av attacken på film, filmer som nu sprids i sociala medier. Där syns hur beväpnade män och pickup-bilar rör sig genom området. På ett klipp syns hur några av de beväpnade männen höll vakt utanför vad som ska vara presidentens hus.

Samtidigt som ett billarm ljöd hördes en man skrika:

”Backa, det här är en DEA-operation”.

DEA är amerikansk federal polis som utreder narkotikarelaterad brottslighet. Men enligt Haitis ambassadör i USA, Bocchit Edmond, var mördarna ”professionella legosoldater” som förklädde sig som amerikanska agenter från narkotikapolisen.

Grannar har också vittnat om hur de hört skott från automatvapen, granatexplosioner och sett drönare över området när presidenten mördades.

Haitis president Jovenel Moïses mördades under natten mot onsdag i sitt hem.
Grannar till presidenten fångade attacken på film.

Stängda gränser

Kort efter dådet stängde Haiti sina gränser. Inga plan fick landa eller lyfta från flygplatsen i Port-au-Prince och landgränsen mot Dominikanska republiken stängdes.

Premiärminister Claude Joseph har meddelat att han kommer att leda landet tills vidare. Han har utfärdat ett nationellt belägringstillstånd, och har gett polis och militär i uppgift att upprätthålla ordningen.

I ett uttalande säger han att invånarna inte ska oroa sig efter mordet på presidenten.

”Alla nödvändiga åtgärder för att bevara lugnet och skydda nationen har vidtagits”, uppger premiärministern i uttalandet.

Joseph uppger också att presidenten mördades av ”utlänningar som talade engelska och spanska” och att gärningsmännen inte kommer att gå ostraffade.

Landets första dam, Martine Moïse, skottskadades i attacken. På onsdagseftermiddagen lokal tid befinner hon sig i ett kritiskt tillstånd och har flugits till Florida där hon vårdas, berättade den Haitiska ambassadören i USA för journalister.

På övervakningsfilmer syns pickup-bilar köra genom bostadsområdet.
Haitiska protester. Nu varnas för instabilitet och våldsspiral i landet.

Fattigdom och politiskt kaos

Jovenel Moïses tid vid makten har varit turbulent. Han tillrädde som president 2017, efter två år av politiskt vakuum. Men stora delar av oppositionen menar att det förekom fusk när han valdes till president, och Moïse har mött omfattande kritik sedan dess. Haitis parlament upplöstes i början av 2020 på grund av bristfälliga val. Många anser att Moïses mandatperiod löpte ut i februari – men han fortsatte styra landet med dekret fram till sin död.

Under sina fyra år på presidentposten gick han igenom inte mindre än sju premiärministrar – sist i raden var Claude Joseph som egentligen skulle bytas ut den här veckan, efter bara tre månader på posten. Men den nya kandidaten, Ariel Henry, hann aldrig tillträda innan Joseph tog över rodret.

Förutom presidentval, lagstiftnings- och lokalval skulle Haiti ha en konstitutionell folkomröstning i september efter att den två gånger skjutits upp på grund av coronapandemin.

Utöver det politiska kaoset har kidnappningar för lösensummor skjutit i höjden de senaste månaderna. Det speglar det ökade inflytandet av kriminella gäng i landet, skriver AFP. Landet kämpar dessutom med kronisk fattigdom och återkommande naturkatastrofer.

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell varnar för att dådet på presidenten utgör en risk för instabilitet och en våldsspiral. ”Förövarna måste hittas och ställas inför rätta”, skriver han på Twitter.

Jovenel Moïse blev 53 år.

Misstänka presidentmördare gripna

Två personer som misstänks för mordet på Jovenel Moïse har gripits, meddelar chefen för den nationella polisen natten mot torsdag, svensk tid. Fyra personer har skjutits till döds av polis i samband med gripandet som skedde under ett gisslandrama.

– Fyra personer har dödats, två har frihetsberövats. Samtidigt har vi befriat tre poliser som angriparna hade tagit som gisslan, säger Léon Charles, chef för den nationella polisen vid en presskonferens via den statliga tv-kanalen TNH.

De misstänkta presidentmördarna greps av den nationella polisen i Pelarin strax före 18 lokal tid, skriver Haitis biträdande kommunikationsminister Frantz Exantus på Twitter.

Vid 21-tiden på onsdagen, lokal tid, är insatsen fortfarande pågående enligt Charles.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Haiti

ÄMNEN I ARTIKELN

Haiti

Port-au-Prince