WHO: Utbrottet av apkoppor är ett globalt hälsonödläge

Uppdaterad 2022-07-26 | Publicerad 2022-07-23

Utbrottet av apkoppor fortsätter att öka med hög hastighet.

WHO utlyser nu ett globalt hälsonödläge – organisationens skarpaste varning.

– Vår bedömning är att risken för apkoppor är måttlig globalt och i alla regioner – förutom i den europeiska regionen där vi bedömer risken som hög, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Beskedet kom på en presskonferens på lördagen efter överläggningar i organisationens expertgrupp om apkoppor.

– Jag har beslutat att det globala utbrottet av apkoppor ska klassas som ett globalt hälsonödläge, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

När WHO började granska spridningen av apkoppor för en månad sedan hade 3 040 fall konstaterats i 46 länder.

– Sedan dess har utbrottet fortsatt att växa och det är nu fler än 16 000 fall från 75 länder och territorier samt fem dödsfall, säger Adhanom Ghebreyesus.

Den 21 juli hade 77 bekräftats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Expertgruppen som utvärderat situationen har inte varit enig i frågan. Det gjorde att WHO-chefen fick fälla avgörandet.

– Vår bedömning är att risken för apkoppor är måttlig globalt och i alla regioner – förutom i den europeiska regionen där vi bedömer risken som hög. Det finns också en uppenbar risk för ytterligare internationell spridning, säger Adhanom Ghebreyesus.

”Kan stoppas med rätt strategier”

Ett antal rekommendationer har därför tagits fram av WHO. Det är en lång lista med olika råd beroende på hur spridningen ser ut i olika länder. Länder bör bland annat intensifiera smittspårningen och ta fram rutiner inom sjukvården.

Folkhälsomyndigheten meddelar att Sverige redan vidtar en rad åtgärder till följd av att apkoppor klassats som en allmänfarlig sjukdom.

”Det finns därmed smittskyddsåtgärder på plats som testning, smittspårning och förhållningsregler. Sverige har också ett begränsat antal doser vaccin som kan ges mot apkoppor till personer som har exponerats” säger tillförordnade generaldirektören Lisa Brouwers i en kommentar till Aftonbladet.

Fallen som konstaterats i USA och Europa har i huvudsak spridits bland män som har sex med män.

– Det betyder att utbrottet kan stoppas med rätt strategier i rätt grupper. Det är därför absolut nödvändigt att alla länder arbetar nära gemenskaper med män som har sex med andra män, för att utforma och få på plats effektiv information och stöd, samt att tillämpa insatser som skyddar hälsa, mänskliga rättigheter och värdigheten för grupperna som drabbas, säger Adhanom Ghebreyesus.

WHO-chefen uppmanar alla inblandade att agera med hänsyn för undvika stigma och diskriminering kring sjukdomen.

Nytt vaccin godkänt av EU

För den som insjuknar i apkoppor är symptomen i regel milda, men kan vara obehagliga och orsaka smärta, enligt Folkhälsomyndigheten.

Då sjukdomen är nära besläktad med smittkoppor finns det vaccin som kan användas. På tisdagen meddelades att Sverige genom EU tilldelats doser som räcker till 1 500 doser av vaccinet Jynneos. Vaccinet kommer ges till personer som exponerats för viruset.

”Det allra viktigaste för att bromsa den ökande smittspridningen är tidig identifiering av fall, smittspårning och förhållningsregler för konstaterade fall så att smittan inte förs vidare. Vaccinet är en del i smittskyddsarbetet men kan inte ersätta andra smittskyddsåtgärder” säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

På fredagen aviserade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att smittkoppsvaccinet Imvanex godkänns för vaccination mot apkoppor.