Experten om apkoppor: ”Oroväckande”

Publicerad 2022-07-23

WHO klassar utbrottet av apkoppor som ett globalt hälsonödläge.

Virologiprofessorn Niklas Arnberg beskriver utvecklingen av läget som ”oroväckande”.

– Vi måste ta ett krafttag mot virusinfektioner, säger han.

Över 16 000 fall av apkoppor har konstaterats i ett 70-tal länder i världen, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

På lördagen meddelade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att organisationen beslutat om att klassa utbrottet som ett globalt hälsonödläge.

– Att WHO utlyser globalt nödläge innebär att man uppmuntrar länder att leta efter viruset, försöka smittspåra i större omfattning än tidigare och dela med sig av information och kunskap för att begränsa smittspridningen. Man signalerar att det är en potentiell internationell hälsokris, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid universitetet i Umeå, till Aftonbladet.

”Måste ta krafttag mot virusinfektioner”

När WHO började granska spridningen av apkoppor för en månad sedan hade 3 040 fall konstaterats i 46 länder.

– Sedan dess har utbrottet fortsatt att växa och det är nu fler än 16 000 fall från 75 länder och territorier samt fem dödsfall, säger WHO-chefen Adhanom Ghebreyesus på lördagen.

Till skillnad från coronaviruset, som snabbt fick spridning över världen, sprids apkoppor inte i samma omfattning.

– Det är ett betydligt mer långsammuterande virus, med en annan typ av arvsmassa. Att det muterar och sprids mer långsamt är positivt för oss. Men med det sagt vet vi inte vart det kommer ta vägen, säger Arnberg, och fortsätter:

– Tidigare har vi sett en smittspridning av apkoppor i enskilda länder i Afrika. Nu finns det spridning av det i nästan alla världsdelar. Det är oroväckande.

Arnberg betonar också vikten av att ta riskerna med virus på allvar.

– Det här är det sjunde globala nödläget som WHO utlöser under de senaste 13 åren. Alla har orsakats av virus. Vi måste ta krafttag mot virusinfektioner. Det här visar vad vi har att vänta mer av framöver, säger han.

Niklas Arnberg.

”Viktigt att sätt in förebyggande åtgärder”

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare på Karolinska institutet, säger att WHO:s klassning av apkoppor visar allvaret med situationen.

– Det är första gången som vi ser ett apkoppsutbrott som är så här stort, så självklart är det allvarligt. Det här innebär att man ska vara vaksam och sätta in åtgärder, säger Sällberg.

WHO har tagit fram en lång lista med olika råd beroende på hur spridningen ser ut i olika länder. Länder bör bland annat intensifiera smittspårningen och ta fram rutiner inom sjukvården.

Fallen som konstaterats i USA och Europa har i huvudsak spridits bland män som har sex med män, enligt WHO.

– Hittills har det varit väldigt få dödsfall, vilket är bra. Det innebär dock inte att man ska ta lättvindigt på det Det är huvudsakligen via nära kroppskontakt och oskyddade sexuella kontakter som man sett spridningen nu. Då är det viktigt att informera om hur man kan skydda sig, så att olika länder i världen kan agera samstämmigt och sätta in rätt förebyggande åtgärder, säger Sällberg.

LÄS VIDARE