Afrika

Här springer de in på europeiskt territorium

Av: 

Angelica Molin

NYHETER

Här springer migranterna över gränsen till staden Melilla.

På Twitter delar gränspolisen filmer på männen som jublar av glädje när de nuddar spansk mark.

Men tumult utbröt och minst 18 personer dog när de försökte ta sig över.

Över 2 000 afrikanska migranter försökte på fredagen ta sig till spanska Melilla, en exklav på Europeiskt territorium. 130 av dem lyckades ta sig in i Melilla, uppger spanska myndigheter.

Vissa av dem simmade hela vägen till den lilla udden. Andra sprang och försökte klättra över ett stängsel. 18 av dem dog i trängseln vid metallstängslet och både poliser och migranter skadades, rapporterar AFP och hänvisar till inrikesdepartementet i Marocko.

I filmer som sprides på Twitter syns de dramatiska scenerna på migranterna som springer in i gränsstaden. De gör segergester och jublar när de nuddar spansk mark.

Marocko satte in styrkor för att försöka avvärja stormningen och samarbetade med Spaniens säkerhetsstyrkor, uppger delegationen i ett uttalande.

Flera migranter och poliser skadades i trängseln, enligt myndigheter.

Bilder i spanska medier visar sedan hur de utmattade migranterna ligger utslagna på trottoaren i Melilla. Några av dem med blodiga händer och trasiga kläder.

Migranter på spansk mark efter att ha korsat stängslen som skiljer den spanska exklaven Melilla från Marocko i Melilla, Spanien, fredagen den 24 juni 2022.
En migrant springer på spansk mark efter att ha korsat stängslen.

Stormades i våras

Melilla är en av två EU-städer som gränsar till Marocko, vilket har gjort staden attraktiv för migranter som vill ta sig till Europa, rapporterar Reuters.

Liknande stormningar skedde även vid två tillfällen i våras.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Migranter klättrar på staketet som skiljer den spanska enklaven Melilla från Marocko i Melilla, Spanien.
Kravallpoliser spärrar av området efter att migranter anlänt till spansk mark och korsat staketet som skiljer den spanska enklaven Melilla från Marocko i Melilla, Spanien.
Publisert:

LÄS VIDARE

Fler migranter försökte korsa kanalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Afrika

Europa

Migration

Twitter