Skaldjursfifflet: ”Färska” räkor kan vara gamla

Uppdaterad 2021-09-05 | Publicerad 2021-09-04

I fiskdisken säljs de som färska.

Men i själva verket är räkorna långt ifrån nyfångade – något som Livsmedelsverket menar är vilseledande.

– Det är helt sjukt, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket, till GP.

Det misstänkta räkfifflet, som Livsmedelsverket nu håller på att utreda, uppdagades i somras.

Det var då som en privatperson misstänkte att ”färska” räkor som såldes i centrala i Göteborg hade varit frysta, och gjord en anmälan till miljöförvaltningen.

Men räkorna hade inte tinats upp. Däremot kom miljöförvaltningen fram till att de hade legat i lake med konserveringsmedel, sedan silats och packats i tråg med livsmedelsgas.

Allt är sätt att förlänga hållbarheten. Något som innebär att när räkorna säljs som färska kan de i själva verket vara veckor gamla.

Ärendet har nu lämnats över till Livsmedelsverket. De uppger för GP att de inte vill lämna någon mer information förrän ett beslut har fattats.

Räkor.

”Ingen ny fråga”

Räkorna säljs av flera stora butikskedjor i Sverige, som Coop, Hemköp och Ica. Och det är ingen hemlighet i branschen att man använder sig av de här metoderna för att stilla svenskarnas sug efter skaldjur.

– Jag har jobbat med fisk och skaldjur i över 35 år och det här är inte någon ny fråga. Det handlar om att man i dag producerar livsmedel på ett annat sätt än vad konsumenter är vana vid, säger lona Miglavs, utbildnings- och kvalitetsansvarig på Göteborgsföretaget Bröderna Hanssons, till GP.

Slitna och mjuka

Enligt tidningen kan räkorna bli både slitna och mjuka på grund av hur de hanteras. Citronsyran i laken kan till exempel göra räkskalet tunt och mjukt.

Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket, SLV, tycker absolut inte att räkorna ska kunna säljas som färska.

– Det är helt sjukt. Den enda skillnaden mellan dessa räkor och lake-produkter, som inlagda räkor på burk, är att man inte har skalat dem, säger han till GP.

Det är fel och vilseledande att kalla räkorna färska när de legat i konserveringsmedel, menar han.

– Om man tillsätter konserveringsmedel så är det konserverade räkor. Och att likställa den här typen av konserverad produkt med färska räkor är att avsiktligt vilseleda konsumenterna, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln