Grannen: ”Någon ropade på hjälp”

Uppdaterad 2021-09-03 | Publicerad 2021-09-02

En man i 35-årsåldern har avlidit efter en explosion i Värnamo. Flera personer boende i området chockades av smällen och blev vittnen till hur mannen desperat ropade på hjälp.

– Jag vaknade av en jättesmäll och sedan hörde jag att någon skrek utanför fönstret, säger grannen Christina.

Strax efter klockan tre natten till torsdagen skakades centrala Värnamo av en detonation. Smällen hördes över stora delar av staden och boende i närliggande fastighet väcktes med ett ryck.

– Jag vaknade av en jättesmäll och sedan hörde jag att någon skrek utanför fönstret. Någon ropar aj, aj och nej. Det låter verkligen som personen lider, säger Christina, boende i området.

Christina sprang ned i trappen i hyreshuset för att se vad som hade hänt. Där mötte hon flera andra grannar som var chockade och upprivna i trappan. De berättade att något har exploderat och att en person var skadad.

– Det var fullt pådrag efter fem minuter. Det dröjde inte många minuter innan polisen kom, säger hon.

”Vågar inte springa ut”

När hon själv tog sig ut och blickade ut över gatan såg hon att poliser befann sig vid grannhuset. De står vid garageuppfarten lyser med ficklampor som om man letade efter något. Dessutom såg Christina att en person låg på marken.

– När de hade säkerställt att det var något jättefarligt tog de tag i personen och drog ut honom på gatan, säger hon.

Polisen på plats utanför lokalen där tillslaget görs.

En annan granne ringde 112 direkt efter smällen. Samtidigt försökte hon lokalisera vart ljudet kom ifrån. Kort efter hörde hon hur någon ropade på hjälp.

– Det var ett direkt adrenalinpåslag. Men tyvärr, som det är i dagens samhälle, vågar man inte bara springa ut, säger kvinnan som vill vara anonym.

Innan polis kom till platsen var andra privatpersoner framme och försökte rädda honom.

– Jag hörde att någon frågade om han hade ett bälte på sig. Man ville försöka stoppa blödningen, säger Christina.

Okänt föremål

Den svårt skadade fördes med ambulans till sjukhus. Samtidigt evakuerade räddningstjänsten ett tjugotal boende då polisen misstänkte att det kunde bli ytterligare detonation.

När den skadade mannen hade anlänt till sjukhus upptäckte vårdpersonalen ett okänt föremål i hans kläder. Då tillkallades nationella bombskyddet och patienter fick sättas i säkerhet. Föremålet var ofarligt.

Mannen var så allvarligt skadad att hans liv inte gick att rädda.

Under en pressträff strax före klockan 10 meddelade polisen att den avlidne, en man i 35-årsåldern, har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Värnamo. Teorin är att sprängladdningen var ämnad att skrämma någon annan.

– Händelsen ska ha varit riktad mot en boende i området, sa Johan Borg, operativ samordnare i lokalpolisområde Värnamo.

Spår i asfalten

Senare på torsdagen gjorde polisen en husrannsakan på en adress med koppling till en mc-klubb. Man undersökte även mannens bostad och en närliggande grönyta.

Polisen slår till mot en lokal i Värnamo.

Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse.

Under eftermiddagen släppte polisen avspärrningarna runt bostadsområdet. Vid den garageinfart där explosionen hade inträffat fanns skador på fasad och på en bil. Dessutom syntes spår i asfalten – som om någon släpats över gatan.

– Man blev så skakad när man förstod att personen hade avlidit. Vi var på uppsamlingsplatsen när vi fick veta det. Det är väldigt otäckt, säger Carina, boende i området.

Följ ämnen i artikeln