Lavrov om Natobeskedet: ”Grov kränkning”

Publicerad 2022-05-17

Sergej Lavrov går hårt åt Sveriges och Finlands Natobesked.

Utrikesministern säger att en utvidgning av alliansen vore ”en grov kränkning”.

– USA har lagt hela västvärlden under sig, säger han.

Strax efter att utrikesminister Ann Linde (S) skrivit på Sveriges Natoansökan gick Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov till attack mot försvarsalliansen.

– Nu har det blivit uppenbart för alla. Nato har grovt kränkt skyldigheten att inte stärka sin säkerhet på andras bekostnad, säger han till den statskontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti.

– Men självklart är det ingen idé att fokusera på detta speciellt, att våra Natokollegor under ledning av USA lagt hela västvärlden under sig.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Skärper tonläget

Ett svenskt och finländskt medlemskap skulle dock inte göra så stor skillnad, enligt den ryske ministern.

– Finland, Sverige och andra neutrala länder har deltagit i Natos militärövningar i flera år och Nato har tagit deras territorier i beaktande för militära avancemang österut. Så ur den synvinkeln kommer det troligen inte att göra så stor skillnad, säger Lavrov.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov höjer också tonläget mot väst.

Införandet av ekonomiska sanktioner, vapenleveranser till ukrainska styrkor och att varna Ukraina inför kommande ryska attacker motsvarar krigshandlingar, säger Peskov.

”Är fientliga stater”

– Väst försöker göra vad som helst för att hindra Ryssland att leva som de vill, säger han enligt ryska Interfax.

Ryssland, som tidigare använt uttrycket "ovänligt sinnade" länder för att markera mot väst, väljer nu att skärpa tonen ytterligare.

– Ja, vi kallar dem fortfarande ovänligt sinnade stater. Men jag skulle säga att de nu är fientliga stater, eftersom det är krigföring de håller på med, säger Peskov.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) välkomnar Finlands statsminister Sanna Marin.