”Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen?

Finske reportern fick sista ordet efter kaosdagen i politiken

Publicerad 2021-11-25

En statsminister valdes och bad sedan att bli avsatt.

En budget föll, ett parti lämnade regeringen – och allt slutade med löften om att statsministern som sa upp sig kan röstas fram igen om några dagar.

Finska tv-reportern Lucas Dahlström fick sista ordet på Magdalena Anderssons presskonferens och hans fråga står kvar:

”Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen?”

Klockan var 17.41, onsdagen den 24 november 2021, när Lucas Dahlström avslutade Magdalena Anderssons presskonferens i riksdagshuset.

Den 30-årige journalisten bevakar svensk politik för det finska tv-bolaget Yle. Han skulle vara med i en livesändning när presskonferensen var över och anade att han skulle få frågan från hemmastudion om vem som egentligen styr Sverige nu när den nya statsministern bett att få avgå innan hon ens tillträtt.

Då, plötsligt, pekade pressekreteraren på honom. Det var Yles tur att ställa en fråga:

”Ursäkta en utländsk reporter: Vem leder Sverige just nu, vem är statsminister?”

Skratten ekade på presskonferensen

Såväl Magdalena Andersson som det församlade pressuppbådet brast ut i skratt. Några timmar senare berättar Lucas Dahlström om ögonblicket.

– Jag trodde inte att jag skulle få ordet. När jag fick det kom frågan automatiskt. Den var uppenbar eftersom Magdalena Andersson bad om att bli entledigad. Jag förstod inte, säger han.

Magdalena Anderssons svar, att det fortfarande är Stefan Löfven som styr Sverige i en övergångsregering, avslutade en historisk, hysterisk dag i svensk politik.

Låt oss ta den från början genom att backa till 20.45 på tisdagskvällen.

Lucas Dahlström i riksdagshuset.

Satte press på Lööf

Då publicerade Vänsterpartiet ett skriftligt avtal med S och MP. De skulle släppa fram både Magdalena Andersson och hennes budget mot löften om mer pengar till pensionärerna och en garanterad plats vid framtida förhandlingsbord.

Minuter senare stod V-ledaren Nooshi Dadgostar i Aktuellt-studion. Magdalena Andersson (S) och Märta Stenevi (MP) var med på länk från finansdepartementet.

De visste att uppgörelsen med V var en besk karamell för C och satte i direktsändning press på Annie Lööf:

– Det finns goda argument för Centerpartiet att rösta för budgeten. Annie Lööf har sagt att man ska försöka vara konstruktiv, sa Magdalena Andersson.

Annie Lööf vid Centerpartiets presskonferens.

Notiser sammanfattar dagen

Från Centern var det tyst. Tisdag övergick i onsdag. Aftonbladet skulle skicka 15 pushnotiser om det politiska dramat under dagen. Flasharna, som de kallas på redaktionen, tjänar väl som sammanfattning av turbulensen:

07.50: JUST NU: Annie Lööf kallar till pressträff klockan 08.15

Centerpartiets pressavdelning hade på natten lovat att ge besked ”i god tid” före statsministeromröstningen klockan nio. God tid betydde 45 minuter.

08.20: JUST NU: Annie Lööfs besked: Kommer inte rösta för regeringens budget

Svaret var inte det regeringen hade hoppats på. Centern skulle, som de lovat, släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Men de skulle inte rösta på hennes budget.

– En regering som ska tolereras av Centerpartiet måste vara förankrad i mitten och inte ta stöd av ytterkantspartier. Regeringen har valt att ha intensiva förhandlingar med V. Regeringens budget är för långt vänsterut, sa Annie Lööf.

Magdalena Andersson rördes till tårar när hon blev vald till statsminister.

10.02: JUST NU: Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister

Historia var skriven. En vänsterpartist var frånvarande men med 117 ja-röster, 174 nej-röster och 57 nedlagda räckte det precis för Magdalena Andersson. Hon hade inte en majoritet emot sig. Riksdagen hade för första gången valt en kvinnlig statsminister.

– Sverige är ett fantastiskt land och det finns så mycket vi ska vara stolta över, men det är också tydligt att vi står inför många problem. Jag är redo att leda Sverige genom detta, sa hon på en presskonferens.

Hon sa att hon är redo att regera även om det blir på oppositionens budget. Det var, skulle det visa sig, en hållning som inte delas av alla.

10.53: JUST NU: Miljöpartiet chockade efter Lööfs besked – överväger att lämna regeringen: ”Släpper fram en blåbrun budget”

Miljöpartiet började redan nu färgläggningen av sin röda linje.

– Det är upp till varje parti att fatta sina beslut, sa Magdalena Andersson till reportrarna.

13.32: JUST NU: Nya hotet mot Magdalena Andersson – kan tvingas till ny statsministeromröstning om MP hoppar av

Konstitutionsutskottet hade sagt sitt. Enligt en offentlig utredning från 1987 anses det vara praxis att en regering måste avgå ”om statsministern vill förändra dess partimässiga sammansättning”.

16.11: JUST NU: Riksdagen röstar igenom M-SD-KD-budgeten

Centern stod vid sitt ord. Regeringens budget föll. Oppositionens vann.

– Den här regeringen får nu för tredje gången regera med någon annans budget. Det är bättre att ha en regering och en politik som hänger ihop, sa M-ledaren Ulf Kristersson.

16.54: JUST NU: Miljöpartiet lämnar regeringen

På en presskonferens gjorde språkrören Märta Stenevi och Per Bolund allvar av de tidigare hoten.

– Vi har ett enigt parti bakom oss om att vi inte kan sitta i en regering som genomför politik som Sverigedemokraterna varit med och förhandlat fram. Vi trodde att Annie Lööfs motstånd mot SD var större än så, sa Märta Stenevi.

17.34: JUST NU: Magdalena Andersson har begärt att bli entledigad som statsminister

Dagens andra presskonferens för Magdalena Andersson. Drygt sju timmar efter att hon valts till Sveriges första kvinnliga statsminister, och innan hon tillträtt formellt, begärde hon att få lämna posten.

– Enligt konstitutionell praxis så bör en koalitionsregering avgå om ett parti lämnar regeringen. Min bedömning är att motsvarande naturligtvis måste gälla även när riksdagen har valt en ny statsminister, men den nya regeringen ännu inte har tillträtt.

– Så trots att det parlamentariska underlaget tycks oförändrat i regeringsfrågan bör den därför prövas på nytt av riksdagen. För mig är det en fråga om respekt, men jag vill heller inte leda en regering där det kan finnas grund att ifrågasätta dess legitimitet.

”Ursäkta Sverige, men vad hände?”

Presskonferensen fortsatte med frågor från reportrarna på plats. Det var då finske Lucas Dahlström fick sista ordet med sin undran om vem som egentligen leder Sverige.

Några timmar senare publicerade Yle hans kolumn som sammanfattade läget i grannlandet.

”Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen i dag?”, var rubriken.

På kvällen, när Aftonbladet intervjuar Lucas Dahlström, berättar han att han fick beröm av sina svenska journalistkolleger i riksdagshuset:

– Många sa att det var en bra fråga om vem som styr. En erkände att den också ville veta samma sak egentligen.

Du som följer dramat utifrån: Hur mår svensk politik?

– Jag har frågat många och alla svarar ganska likadant. Det är kaotiskt och den mår inte bra. Talmannen sa att den befinner sig i ett formativt skeende och det märks verkligen. Det känns som att man står och stampar på samma ställe.

Din fråga ställdes inte av de svenska journalisterna. Var du den enda som lyfte blicken?

– Det vet jag inte, men det blir lätt att man fastnar i detaljer. Det vet jag själv från när jag bevakar finsk politik. När man läser utländska journalisters betraktelser får man ofta en tydligare och bredare bild.

Lucas Dahlström jämför med Finlands tradition av breda koalitioner och majoritetsregeringar.

– Regeringar faller i Finland också, men på något vis tycker jag att svensk politik är påtagligt mer dramatisk, åtminstone just nu. Den här dagen bevisar det.

Vad skiljer de svenska partiledarna från de finska?

– Om man ska hårddra det är finska politiker kanske lite rakare i sin kommunikation. I Sverige går man oftare i cirklar, spelar politiskt spel och försöker få in en politisk poäng innan man ger sitt svar.

Vad känner man i Finland idag?

– Man tror att det svenska systemet med minoritetsregeringar har kommit till sin ända. Det är en självklar finsk reaktion med vår tradition. I övrigt ser man på Sverige och funderar lite skadeglatt på vad som hände. Det var politisk såpopera.

– Feministiska Sverige som gått i bräschen för jämställdhet skulle få sin första kvinnliga statsminister, 18 år efter Finland. Och så blev det en kaotisk dag som varken hade huvud eller fötter.

C och V gav besked

Efter Magdalena Anderssons presskonferens kom nya besked under kvällen. C och V meddelade båda att de är redo att släppa fram henne som statsminister igen. MP hade tidigare sagt samma sak.

Kaoset övergick i någon sorts lugn, men Lucas Dahlströms fråga stod kvar: Vad hände egentligen?

Aftonbladet ställde den till Magdalena Anderssons pressekreterare Linda Romanus. Hon svarade i ett sms:

”Tack för frågan. Den kommer stå obesvarad efter en mycket lång dag”.

ANNONS